Анджелина призова за разрешаване на бежанския проблем

17-05-2016

Анджелина Джоли отправи предупреждение, че международната хуманитарна система за бежанците се разпада. По думите й, броят на конфликтите и на разселените хора толкова се е увеличил, че системата за защита на бежанците не работи.

Над 60 милиона хора - един на всеки 122-ма, са разселени, което е най-големият брой за последните 70 години, каза тя. Джоли подчерта, че страхът няма да реши проблемите и страните трябва да действат заедно, а не да се изолират.

„Ако не разрешим причините, които стоят в основата на кризата, няма да видим намаляване на броя на бежанците, прекосяващи границите,“ каза Анджелина Джоли в качеството си на специален пратеник на Върховния комисариат на ООН за бежанците на конференция, организирана от Би Би Си.

Холивудската актриса и режисьор обясни, че Европа е само малка част от световния бежански проблем. Най-голям брой бежанци има в Турция, Пакистан, Ливан, Иран, Етиопия и Йордания. Затваряне на границите и просто връщане на хората няма да проработи, смята тя, но и призова всички мигранти да спазват и уважават процедурите за получаване на бежански статут.

Не е грешно гражданите на която и да е страна, изправени пред внезапното навлизане на хора, търсещи убежище в границите на държавата им, да се уверят, че има сериозни процедури в защита на реда и законите. Никой не би трябвало да прекоси граница и да не се регистрира или да не следва процедурите за предоставяне на статут. Важно е да различаваме бежанците от икономическите мигранти. Икономическият мигрант избира да се премести, за да подобри живота и доходите си. Бежанците трябва да се преместят, за да запазят живота и свободите си, обясни Джоли.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net