Кралицата отбелязва 90-годишния си юбилей

21-04-2016

Британската кралица Елизабет II празнува 90-годишен юбилей. Въпреки достойната си възраст монархът продължава да изпълнява своите обществени ангажименти и се записа като най-продължително управлявалия държавен глава в историята на Великобритания. Тя е на поста вече 64 години.

На 21 април 1926 г. малко преди три часа сутринта херцогинята на Йорк дава живот на принцеса, която нарича Елизабет Александра Мери. През 1947 г. се жени за далечния си братовчед Филип Маунтбатън. Имат 4 деца: Чарлз (принц на Уелс), принцеса Ан, принц Андрю и принц Едуард.

През 1952 г. Елизабет се възкачва на престола след смъртта на баща й крал Джордж VI.

Празникът беше отбелязан с пускането на специални колекционерски марки в чест на годишнината, както и с публикуването на специална снимка на четири поколения от кралското семейство. На нея се вижда кралицата, нейният син принц Чарлз, внукът й принц Уилям и малкият й правнук принц Джордж. Марките на Кралската пощенска служба представляват лицата на принцовете Чарлс, Уилям и Джордж, от същата снимка.

Вчера кралицата се срещна със свои благопожелатели пред двореца „Уиндзор“. В днешния ден тя ще отбележи празника със семейството си.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net