Кога и как да ексфолираме лицето си

10-06-2014

Ролята на кожата е да ни защитава от влиянието на външната среда. Затова е важно да поддържаме нейното здраве.

Задължително е от време на време да премахваме мъртвите клетки от лицето си -- изложено на най-сериозно замърсяване. Това обаче не значи всеки ден да подлагаме кожата си на пилинг.

Кога да ексфолираме:

Принципът е, мъртвите клетки да се премахват два пъти седмично, но това служи по-скоро за ориентир. Например, ако имате суха кожа, честото дълбоко почистване може да ви се отрази зле. Ако пък живеете на място с влажен климат, почистване два пъти седмично ще ви е малко.

Затова имайте предвид индивидуалните си нужди, а не принципите. Кожата ни дава знаци, кога има нужда от обновяване:

- Ако вашата кожа е потъмняла и я чувствате суха при допир, вероятно е време да премахнете мъртвите клетки.

- Ако вашата склонна към акне и омазняване кожа вече не реагира добре на ежедневните грижи, ексфолирайте.

Как да ексфолираме:

- Механична ексфолация са всички методи за физическо премахване на мъртвите клетки. В това число влизат гелове за ексфолиация, домашни маски с едри частици, скраб за лице и дълбокото почистване като микродермабразиото.

Натуралните съставки, които може да използвате за пилинг у дома са: кафе, овесени трици, кокосови трици, сол, захар, сода бикарбонат, смесени с овлажняващи и деликатни продукти, като масла (какаово, жожоба, кокосово и т.н.) Тези съставки се използват като добавки и в масовата козметика.

- Химичен пилинг е метод, осъществяван чрез ензими или киселини.

Има различни видове ензими, които обикновено се влагат в козметичните продукти. Най-използвани са тези, извлечени от храни като – бромелаина, извлечен от ананас и папаина, извлечен от папаята. Ензимите от грейпфрут и тиква, също имат добро локално действие.
Киселините, които са най-широко използвани за ексфолиране са алфа-хидрокси киселината (AHAs) и бета-хидрокси киселина (BHA). Те действат доста по-бързо от ензимите и резултатите са видими. Този метод, обаче, се прилага единствено в специализирани клиники и от специалисти – дерматолози.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net