Американските астронавти ще летят в костюми "Прада"

06-10-2023

Астронавтите на НАСА ще летят със стил, а луксозният моден дизайнер „Прада“ ще помогне за изработването на космическите костюми за мисията до Луната през 2025 г., педаде Си Ен Ен.

Италианската модна къща ще работи по дизайна на костюмите заедно с друга частна компания – „Axiom Space“.

В съобщение за пресата „Axiom“ заяви, че „Prada“ ще предостави на проекта опит в областта на материалите и производството.

Един от астронавтите заяви пред Би Би Си, че смята, че „Prada“ ще се справи с предизвикателството благодарение на опита си в областта на дизайна.

Този опит е натрупан не само на модните подиуми в Милано, но и чрез участието на Prada в състезанието по ветроходство за Купата на Америка.

'Prada“ има значителен опит с различни видове композитни тъкани и може би наистина ще може да допринесе с някои реални технически решения за външните слоеве на новия космически костюм', смята професор Джефри Хофман, който е летял на пет мисии на НАСА и е извършил четири излизания в открития космос.

Но той каза, че хората не трябва да очакват да видят астронавти в 'пайетирани скафандри или някакви подобни модни шарки. Поддържането на добра топлинна среда е наистина важно'.

'Скафандърът е наистина като миниатюрен космически кораб. Той трябва да осигурява налягане, кислород, да поддържа разумна температура', добави той.

Скафандърът тежи 55 кг и се казва, че е по-подходящ и за жени.

В съобщение за пресата „Artemis“ и „Prada“ заявиха, че ще използват 'новаторски технологии и дизайн', за да позволят 'по-голямо изследване на лунната повърхност от всякога'.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net