Почина Вивиан Уестууд

30-12-2022

Британската модна дизайнерка Вивиан Уестууд почина на 81-годишна възраст. Това се казва в съобщение, публикувано на страницата на нейната модна къща в социалната мрежа 'Туитър“.

'Вивиан Уестууд почина днес, мирно, заобиколена от семейството си в Клафам, Южен Лондон. Светът има нужда от хора като Вивиан, за да се промени към по-добро', се казва в текста.

Уестууд става известна в началото на 70-те години на миналия век, създавайки пънкарски дрехи и такива за мотоциклетисти, продавани в лондонския магазин на нейния съпруг - музикантът, моден дизайнер и продуцент Малкълм Макларън. Когато Макларън става мениджър на пънк групата Sex Pistols, Уестууд работи с него за външния вид на членовете на бандата. Впоследствие създава собствена марка дрехи и определя посоката на развитие на света на висшата мода в продължение на много години, обогатявайки го с елементи на пънк рок културата и музиката от т.нар. Нова вълна.

Още през 1992 г. Уестууд става дама-офицер от ордена на Британската империя, а през 2006 г. получава по-висока степен - дама-командир. До края на живота си Уестууд заема активна политическа позиция, участвайки в протести срещу изкопаемите горива и ядрените оръжия. Тя бе един от редовните участници в публични акции в подкрепа на основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж.

През 2016 г. Уестууд участва в демонстративното изгаряне на колекция от сувенири на Sex Pistols на стойност между 5 и 10 милиона паунда (6-12,1 милиона долара). Акцията бе организирана в Лондон в знак на протест срещу съвременния музикален мейнстрийм от собственика на колекцията, бизнесмена Джо Коре, син на Уестууд и Макларън. 
 

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net