"Улица Сезам" става на 50

11-11-2019

Преди 50 години актрисата Каръл Бърнет се появява в първото излъчено шоу от чудата телевизионна програма в компанията на няколко космати кукли. Предаването е 'Улица Сезам'.
Първият епизод на 'Улица Сезам' е излъчен на 10 ноември 1969 г. в смутно за Америка време, белязано от Виетнамската война и убийството на Мартин Лутър Кинг предишната година. Нют Миноу, тогавашният председател на Федералната комисия по комуникации, казва, че телевизията се превръща в 'обширна пустош'. Както и днес телевизионният ефир изобилства от съдържание, което обаче не означава непременно качество.
 
На сцената в този момент се появяват създателите на 'Улица Сезам' Джоан Ганц Куни и Лойд Морисет, които работят съвместно с психолога Джералд Лесър от Харвардския университет над уникалния образователен подход на шоуто към децата, чиято аудитория днес наброява 120 милиона. Куклите са дело на легендарния Джим Хенсън.
'Улица Сезам' е 100 процента образователно предаване, без аналог по онова време', казва Филип Левин, професор по икономика в колежа 'Уелсли' и изследовател на шоуто, за което са характерни разнообразието и включването и мирното съжителство на чудовища, хора и животни.
Гостуващите знаменитости - 650 на брой, сред които Джанел Моне, Сара Джесика Паркър, Андерсън Купър, Дани де Вито, не участват в шоуто само за забавление. Появата им е част от урока, както и опит да бъдат привлечени и родители като зрители на шоуто.
 
Има програми, продължили повече от 50 години, но само малка част от тях са оказали толкова голямо културно въздействие. Шоуто 'Улица Сезам' е излъчвано в над 150 страни, спечелило е 193 награди 'Еми' и 10 отличия 'Грами'. През декември тази година то ще стане първата телевизионна програма, почетена с награда на центъра 'Кенеди' за цялостни артистични постижения.

 

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net