Големите победители на наградите "Оскар"

11-03-2024

Драмата за създателя на атомната бомба 'Опенхаймер' на режисьора Кристофър Нолан спечели седем награди 'Оскар', включително и водещата за най-добър филм, съобщиха световните осведомителни агенции.

Останалите категории, в които 'Опенхаймер' се наложи на наградите 'Оскар', са за най-добър режисьор - Кристофър Нолан, най-добър актьор - Килиън Мърфи, актьор в поддържаща роля - Робърт Дауни Младши, оригинална музика, операторско майсторство, монтаж.

Тричасова историческа драма за науката и политиката 'Опенхаймер' се превърна в неочакван касов хит през лятото и събра почти 100 милиона щатски долара приходи в киносалоните, като получи и отлична оценка от критиката.

Съперници на 'Опенхаймер' в категорията за най-добър филм бяха 'Барби', 'Американска литература', 'Анатомия на едно падане', 'Заседналите' (The Holdovers), 'Убийците на цветната луна', 'Маестро', 'Минали животи', 'Клети създания' и 'Зона на интерес'.

Това е първата продукция на Кристофър Нолан с награда 'Оскар' за най-добър филм. Той преди това е печелил признание с трилогията 'Батман в началото',  'Черният рицар', 'Черният рицар: Възраждане', 'Престиж', 'Генезис', 'Мементо' и други филми. Това е и първата му награда 'Оскар' за най-добър режисьор.

Приемайки златната си статуетка, Нолан отбеляза, че филмовият бизнес е на един век и продължава да се развива.

Наградата за най-добра актриса получи Ема Стоун за ролята в 'Клети създания', а за най добра актриса в поддържаща роля -  Давайн Джой Рандолф от 'Заседналите'.

Наградата за най-добър международен филм спечели драмата за Холокоста 'Зона на интерес' на режисьора Джонатан Глейзър от Великобритания, а за най-добър документален филм - '20 дни в Мариупол' за войната в Украйна. 

'Момчено и чаплата' спечели наградата 'Оскар' за най-добър анимационен филм.

Съперникът на 'Опенхаймер' по зрителски интерес 'Барби' спечели само една награда 'Оскар' - за оригиналната песен на Били Айлиш и брат й Финиъс О'Конъл. 

Наградата за най-добър оригинален сценарий получи 'Анатомия на едно падане', а за адаптиран сценарий - 'Американска литература'.

Водещ на 96-ата церемония за наградите 'Оскар' в театър 'Долби' в Лос Анджелис беше Джими Кимъл.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net