Анатомични детайли потвърдиха авторството на Микеланджело на две бронзови статуи

19-11-2018

Екип изследователи от музея „Фицуилям” към Кеймбриджкия университет събра убедителни доказателства, че две бронзови статуи на мускулести мъже, яздещи пантери, са дело на Микеланджело. Някои прецизни анатомични детайли са убедили изследователите, че италианският ренесансов гений е автор на скулптурите. Произведенията са били в колекцията на Адолф де Ротшилд през XIX век, но авторството на Микеланджело е било отхвърлено, тъй като те не са били подписани и са нямали сертификат за произход. Сега обаче учените са потвърдили, че творбите са единствените оцелели бронзови шедьоври на скулптора.

Знае се, че Микеланджело е работил с бронз, но работите му са били изгубени или унищожени. Д-р Виктория Айвъри от музея „Фицуилям” към Кеймбридж твърди, че двете статуи са изваяни от ренесансовия художник в периода 1505-1507 година, като първо той е направил глинени отливки и после е положил бронзовото покритие.

В книгата си за Микеланджело Айвъри прилага и 30 писма от твореца до неговото семейство, докато работи по огромна бронзова статуя на папа Юлий II. Тези произведения го превръщат в най-важния и успешен автор на бронзови скулптури от Античността до Ренесанса.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net