Колко често да почистваме нещата, до които се докосваме ежедневно

01-11-2019

Почистването на нещата, до които се докосваме ежедневно е много важно за здравето ни и това на семейството ни – до тук нищо ново!

Таблети, телефони, бельо, джинси, жилетки, домашни любимци – всичко това са предмети, които искат специално внимание и редовно почистване. Това занимание обаче отнема много голяма част от времето ни. Как оптимално да опростим тези процедури, съветват експерти микробиолози, производители на бельо и дрехи.

Проблем: Замърсени телефони
Честота на почистване: Всеки ден

Доказано е че докосваме телефона си повече от 150 пъти дневно, а учени изолирали 7000 вида бактерии в 50 изследвани уреда. Данните показват, че чрез него се разпространяват най-много бактерии – от безобидни до причинители на тежки заболявания.

Почистването на телефона трябва да става с антибактериални кърпички поне веднъж на ден, съветват експертите. А в моделите с клавиатура опасността се крие именно между копчетата, защото това е мястото което се деизнфекцира най-трудно.

Проблем: Потни чаршафи
Честота на почистване: Веднъж седмично

Човек изхвърля по един милиони кожни клетки всеки ден, много от тях остават в леглото ни заедно с по един литър пот на нощ. И двете привличат прах и акари, които се хранят с нея.

Акарите, макар и да изглеждат безвредни, съдържат алергени, които могат да предизвикат сърбеж в очите, ринит и астма. Статистиката сочи, че един от десет пере чаршафите си на четири седмици, а една трета на около 14 дни.

Препоръчително е спалното бельо да се пере поне веднъж седмично на най-малко 60 градуса, за да се унищожат бактерии. Освен това слънчевата светлина е най-добрия дезинфектант.

Проблем: Попиващи възглавници
Честота на почистване: Веднъж на три месеца

Възглавниците на които спим трябва да се перат на три месеца. Тяхната вътрешност, наподобяваща гъба, попива потта и се превръща в перфектна среда за развитие на бактерии. Лекарите са установили, че до една трета от теглото на възглавницата може да е съставено от мъртва кожа, акари и техните изпражнения, а средностатистическа непрана възглавницата съдържа 16 вида гъбички.

Проблем: Деликатни дънки
Честота на почистване: Веднъж на пет носения

Денимът е добре да се пере веднъж на всеки пет носения. Така материята и цвета няма опасност да се развалят. По-честото пране би представлявало риск за целостта на дрехите. Когато перете дрехи от деним обърнете ги наопаки, за да запазите циповете и копчетата.

Проблем: Любим сутиен
Честота на почистване: Веднъж на две носения

Зоната на бюста и мишниците е зона с висока температура и често се изпотява. Затова по-честото почистване е задължително.

Прането в автоматична пералня не е добро решение защото разваля еластичните тъкани. Накиснете бельото и изперете на ръка, като избягвате сушенето на радиатори.

Проблем: Миризливо куче
Честота на почистване: Веднъж на два месеца

Къпането на домашния ви любимец е преди всичко във ваша полза, защото животните имат по-силен имунитет от човешкия. Не прекалявайте с него обаче, защото така се предизвикват кожни проблеми като изсушаване и пърхот.

Разбира се ако кучето се върне кално от разходка измийте до с душа, но избягвайте шампоана.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net