Защо агнето има главна роля в честванията на Гергьовден?

05-05-2023

В българския народен календар Гергьовден е един от най-големите празници през годината. Св. Георги освен покровител на земеделците, е и най-могъщият покровител на стадата, затова целта на ритуалите, свързани с агнетата е да осигурят здравето и плодовитостта на животните в стопанството.

Празникът бележи началото на лятната половина на стопанската година и има изключително богатата обредност, обхващаща всички области от стопанския и социален живот на хората. Това е своеобразно възпяване на природата, зеленината, хармонията и земните блага.

В народните разбирания Св. Георги е схващан като повелител на пролетната влага и плодородието, затова и днешния ден традиционно е отреден за редица ритуали, целящи осигуряването на здраве за хората и плодородие на нивите и животните.

Повсеместно разпространен из цяла България е ритуалът на Гергьовден да се коли агне. На този ден всяка къща, независимо дали притежава или не овце, трябва да заколи агне. Избира се животно родено през тази година. Преди да се заколи, то се окичва с венец, захранва се със свежа зеленина, трици и сол и се запойва с вода, на места му се чете и молитва. От солта и хляба, с които е захранено, дават и на другите домашни животни.

Обикновено агнето се пече цяло, като трябва да се освети и след това отива на трапезата, която обикновено е общоселска.

Празничната трапеза се прави извън селището, някъде на зеленина – обикновено при оброчище, параклис или манастир. След като се освети, на нея се носят опечените агнета, обредните хлябове, прясно издоеното мляко и подсиреното от него сирене, квасено мляко и други подобни. На този ден за първи път през годината се яде пресен чесън, който задължително присъства на трапезата.

На празничната трапеза (както и през целия ден на празника) цари веселие и се играят т. нар. „гергьовденски хора“. Играят се обикновено на песни с религиозно-митичен характер и такива, свързани с мотивите за св. Георги – обикалящ полето, побеждаващ ламята и отключващ изворите и влагата. Веселието е задължително по време на целия празник.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net