Почитаме Света Варвара

04-12-2020

Имен ден празнуват всички, носещи имената Варвара, Варвадран, Варадин.

На 4 декември Българската православна църква чества Света мъченица Варвара. Според народните вярвания, светицата е покровителка на децата и помага за предпазване от болести.

Света Варвара е християнска великомъченица, родена в края на 3 век и починала през 305 или 306 г. Паметта й се почита както в православната църква, така и в католическата на 4 декември. В православието Св. Варвара се счита за покровителка на починалите от внезапна смърт – които са нямали време да се покаят и причестят.

Света Варвара е родена в семейството на аристократ – езичник от гр. Илиопол. Тя се отличавала с впечатляваща красота. Ревнивият баща я затваря в кула - далеч от похотливи очи. През времето, когато е била затворена, Варвара изучава външния свят от прозореца и има много време да размишлява за Бога. Когато баща й разрешава да излиза, за да си намери жених и да се омъжи, Варвара се запознава с християни и приема свето кръщение.

Когато бащата научава, че дъщеря му е станала християнка, той нарежда да я бичуват. А след това е осъдена на смърт. По нареждане на бащата Варвара е обезглавена. Смъртната присъда била изпълнена зад стените на града.

Св. Варвара помага за предпазване от болести и по-специално от дребна шарка. Заради това в някои райони я наричат „Баба Шарка“. Другаде мъченицата се почита като покровителка на домашните птици.

Празникът се наричал още Женска Коледа. На него девойките обикаляли домовете, за да пеят песни за здраве. Жените месели и раздавали медени питки, за да омилостивят „Баба Шарка“. На домашната трапеза се сервира яхния с леща или фасул.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net