Статуетките Оскар вече са в ръцете на заслужилите

03-03-2014

Три бяха големите продукции, фаворити в раздаването на Оскарите в неделната вечер в „Долби Тиатър” в Лос Анджелис. „Дванайсет години в робство” (12 Years A Slave) стана най-добър филм, „Гравитация” (Gravity) взе най-много ннагради, а соченият за големия победител „Американска схема” (American Bluff) не успя да постигне това, което му предричаха.

Леонардо ди Каприо и този път остана без Оскар. Изпревари го Матю Макконъхи, който взе за най-добра мъжка роля за „Клубът на купувачите от Далас” (Dallas Buyers Club). Кейт Бланшет прибра приза за най-добра женска роля за драмата на Уди Алън „Син Жасмин” (Blue Jasmine), а очаквано мексиканецът Алфредо Куарон стана най-добър режисьор.

Дебютантката Лупита Нионго, взе статуетка за поддържаща женска роля в „Дванайсет години в робство” (12 Years A Slave). Джаред Лето бе отличен също за поддържаща роля в „Клубът на купувачите от Далас” (Dallas Buyers Club).

Рядко се случва такъв равностоен старт, това е изключителна година за американското кино, заявиха специалистите.

Имената в скъпоценните пликовете не бяха единственият източник на напрежение до неделя сутринта. След няколко дни на проливни дъждове и напрежение как ще се случи влизането в залата по легендарния червен килим, дълъг 150 м, в неделя сутринта времето в Лос Анджелис неоочаквано се промени. Малко преди старта на събитието слънцето дори се усмихна и холивудските любимци се показаха в целия си блясък.

От сутринта стотици акредитирани журналисти окупираха бойната пътека, феновете се въоръжиха с търпение на трибуните в очакване на парада, който в крайна сметка продължи над три часа преди да започне церемонията по връчването.

Сред първите пристигнали бе Лупита Нионго, от събота тя е на 31 години. Тя бе избрала светло синя рокля Прада изцяло в плисе и голямо деколте. „Това ми напомня Найроби и исках частица от „вкъщи”, каза тя за роклята си.

Дженифър Лоурънс, номинирана за поддържаща женска роля в „Американска схема” бе облечена в пищен Диор, в който се спъна. „Сблъсках се със заговор”, каза след това и „Не съм в безопасност”, пошегува се още.

Елън Дедженеръс, която за втори път в кариерата си бе поканена да води голямото шоу, наречено Оскари, беше един от бисерите на вечерта. Водещата поръча няколко големи пици, за гладните … известни кинаджии, които после дадоха по някой долар, вероятно благотворително. И инициира заснимането на групово селфи, заедно с Дженифър Лорънс, Джулия Робъртс, Мерил Стрийп, Джаред Лето, Брадли Купър, Лупита Нионго, Брад Пит, Анджелина Джоли, Чанинг Тейтъм и др. Снимката се превърна в най-споделяния кадър в социалните мрежи, като до момента е ретуитван 3 млн. пъти.

Но големият победител бе „Гравитация” на Куарон. Малко герои, много ефекти, прекрасна музика. Оригинален сценарий на Спайк Джоунс за „Тя” му донесе Оскар.

Малко преди него Оскар за адаптиран сценарий получи Джон Ридли за „Дванайсет години в робство”.

Оскар за „Гравитация” донесе и музиката към филма, написана от Стивън Прайс. Изненада бе наградата за песен. Взе я песен към филма „Замръзналото кралство”.

„Замръзналото кралство” донесе на Дисни наградата за пълнометражна анимация. Оскар за най-добър чуждоезичен филм получи италианският „Великата красота” (La grande bellezza).ВВ 

Източник: БГНЕС

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net