Изложба с Бионсе като Нефертити разгневи Египет (ВИДЕО)

22-07-2023

Звуците на хип-хоп музика отекват около саркофази и статуи в музей в Нидерландия, което според кураторите на организирана там изложба е опит да бъде показано влиянието на Древен Египет върху артисти с африкански корени, предаде Франс прес.

Снимка на Бионсе като царица Нефертити и видео на Риана, танцуваща пред пирамидите, са изложени до древни бюстове. В средата на помещение на показ е златна маска, която изглежда принадлежи на фараон, но след това се оказва съвременна скулптура, възпроизвеждаща обложката на албум на рапъра Нас. В компанията на древни артефакти стоят и други изображения на албуми, показващи влиянието на Египет върху изпълнители като Тина Търнър, 'Ърт, уинд енд файър' и Майлс Дейвис.

Експонатите, представени в изложбата 'Кемет' - което означава 'черна земя', в музея в Лайден, провокираха гнева на Египет, който според съобщения е забранил на музейните археолози да извършват разкопки на ключов обект.
       
Нидерландски медии твърдят, че египетската служба за антики е заявила, че музеят 'фалшифицира историята' със своя 'афроцентричен' подход и е осъдила присвояването на египетската култура.

Някои от коментарите в социалните мрежи са били расистки или обидни по характер, след като спорът се е разразил, оплакаха се музея в Лайден.

Така изложбата, която трябваше да бъде вдъхновяващо честване на Египет в хип-хопа, джаза, соула и фънка, се превърна в предмет на културна битка.

Според посетител 'египетската реакция на информативната изложба е безсмислена'. 'Може би се опитват да печелят политически точки. Нищо за мен не беше шокиращо. Не е като правителството на Нидерландия да е платило на Бионсе да стане египтянка', казва 37-годишният канадския художник Даниел Вошар.

От Лайденския музей са отказали коментар, но са посветили раздел на сайта си на 'вълненията' около изложбата.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net