Турски художник изработи за папата часовник с "Тайната вечеря"

12-06-2023

Турски художник изработи ръчен часовник за папата, като използва техниката на микроизкуството, за да изобрази върху циферблата 'Тайната вечеря' на Леонардо да Винчи, съобщава Анадолската агенция.

Мурат Уджар, преподавател в Университета за изящни изкуства 'Мимар Синан', създава картини, скулптури и релефи върху различни предмети като часовници, бижута, молитвени броеници и писалки, използвайки техниката на микроизкуството.

Художникът, който изработва уникати за политически лидери, известни спортисти и бизнесмени, се занимава с този вид изкуство от 20 години.

Описвайки концепцията за микроизкуството като 'изкуство, което може да се носи', Уджар казва:

'Когато видите картина или произведение на изкуството в часовник, като например 77-сантиметрова картина на Мона Лиза в 3-сантиметров циферблат, тя има много по-голямо значение'. 

'Свързаха се с мен от Италия и ме помолиха да създам специален подарък за папата. Създадох уникална интерпретация на картината 'Тайната вечеря' на Леонардо да Винчи върху трисантиметров циферблат', казва той.

Художникът споделя, че е правил лицето на портрета на Исус в центъра на циферблата общо 11 пъти.

'Цялостното изработване на часовника отне около 3 месеца и половина. Това е една от най-ценните творби, които някога съм създавал', добави той. 

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net