Започва Фестивалът на светлините LUNAR в София

11-05-2023

Изкуство на над тридесет артисти и творчески студия от 12 държави ще предложи програмата на второто издание на фестивала на светлините Lunar, който се открива днес, съобщават организаторите.

Произведенията на творци от България, Великобритания, Германия, Гърция, Индонезия, Испания, Италия, Полша, Румъния, Тайланд, Украйна и Швеция ще озарят двадесет и четири локации в столицата в четирите вечери между 11 и 14 май.

Видео и статичните 3D мапинг произведения ще се проектират върху сградите в повторяемост, а светлинните инсталации ще са с включени светлини за целия период на събитието.

LUNAR затваря центъра на София, метрото ще с удължено работно време

Сред артистите ще бъдат седемте финалисти в първия международен конкурс за видео мапинг “УмеНИЕ', част от фестивала, организиран от MP-Studio, с подкрепата на Европейския парламент в България. Техните творби ще могат да бъдат видени на фасадата на Регионалния исторически музей - София.

Заедно с едни от най-известните български живописци – Калина Христова, Николай Панайотов, Румен Рачев, Свилен Блажев и Стилияна Узунова, на фасадата на хотел Hyatt Regency Sofia ще сияят и произведенията на германските артисти Биргит Зандер и Даниел Бандке.

Още един известен германец показва своето изкуство по време на събитието – артистът и фотограф Хайнц Куцдас, чиято творба „Позитивни вибрации”, оригинално създадена върху Берлинската стена, ще намери своя нов облик върху фасадата на Sofia Ring Mall.

На площад „Славейков” ще са произведенията на артисти от България, Испания и Румъния, а към двама от най-известните български графити артисти Jah One и Mouse, които ще покажат творбите си на фасадата на държавната агенция “Архиви”, ще се присъедини и великобританската графити райтърка с отношение към природата Fauna Graphic. Точка в светлинния маршрут ще бъде светлинната инсталация на шведския артист Филип Якобсон, която ще грее на площад „България”.

viberTvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net