Веско Ешкенази тръгва на национално турне с Плевенската филхармония

07-07-2022

От 2000 г. Веско Ешкенази свири на цигулка „Гуарнери дел Джезу” (Guarneri del Gesu) от 1738, предоставена му от анонимен спонсор в Нидерландия. Световноизвестният български цигулар е възпитаник на Националното музикално училище „Любомир Пипков” и на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в София. Още като дете се изявява като солист, а 11-годишен става концертмайстор на филхармония „Пионер”. Завършил е през 1992 г. майсторски клас при проф. Ифра Нийман, лауреат е на престижни конкурси. Концермайстор е на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам от 1999 г.

Вероника Тодорова е започнала обучение по акордеон в Троян, след това в Дийц (Германия), а от 2005 до 2007 г. - в Джаз-академия на Ренцо Руджери в Италия. Изявява се на световните сцени в Германия, Италия, Австрия, Нидерландия, Норвегия, Финландия, Швейцария, Словакия, Румъния. Носител е на много първи награди от международни конкурси. През 2020 г., след 17 години зад граница, се завръща в родината, и намира свое място на българската сцена. Основава Международен фестивал на музиката и изкуствата „Jam on the river” в родното си село Дебнево. Тя изпълнява широкоспектърен репертоар - от барок, класика и танго-нуево, до собствени композиции и етно-джаз.

Маестро Георги Милтиядов работи в Плевенска филхармония като диригент и пианист, желан гост-диригент на оркестри и хорове в цялата страна. Той е многолик талант - пианист, композитор, аранжор, оркестратор и диригент. Роден е в Бургас през 1998 г. Следва в НМА „Проф. Панчо Владигеров” специалност „Оперно-симфонично дирижиране“ и майсторски клас по дирижиране на Георги Димитров. Автор е на над 400 аранжимента за различни състави.

Публиката в Плевен и Троян вече се наслади на премиерните изпълнения на новата програма. В концертите са включени произведения както от класическата оркестрова палитра, така и заглавия от популярната музика, в аранжимент за симфоничен оркестър и солисти. Авторите са легенди в света на музиката - Йохан Себастиан Бах, Антонио Вивалди, Волфганг Амадеус Моцарт, Арам Хачатурян, Петко Стайнов, Ренцо Руджери, Астор Пиацола, Енио Мориконе, Джон Уилямс, Майкъл Джексън, „Куин“ и др.

Националното турне стартира тази неделя – 10 юли, в Летен театър - Варна. Следват концерти на 21 юли - „Фестивал на изкуствата” - Копривщица,  на 25 юли - Летен театър - Бургас,  на 26 юли – Летен театър - Пловдив, на 27 юли - Крепост Туида - Сливен, на 28 юли – Лятно кино - Ямбол. На 29 юли концертът ще бъде в Културен център „Стара Загора”, а финалите акорди са на 30 юли на „Сцена на вековете” - Велико Търново (Спортна зала „Васил Левски”), посочват организаторите.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net