29 юни - Международен ден на Малкия принц

29-06-2022

Верни почитатели от цял свят на френския писател Антоан дьо Сент Екзюпери вече много години се опитват да наложат 29 юни за Световен ден на Малкия принц. Инициативата възниква през 2011 г. в Ню Йорк. Това не е случайно, защото през 1942 г. пилотът пише на един дъх в един нюйоркски хотел знаменития си философски разказ „Малкият принц”. Инициативата в крайна сметка успява и днес за пръв път се чества Световния ден на Малкия принц. А денят не е избран случайно, тъй като на 29 юни е роден Екзюпери.

От 2014 г. инициативата е подета и във Франция, където малки и големи се събират на този ден и четат откъси от книгата. Две години по-късно – през 2016-а,  Денят на Малкия принц започва да се чества и в Китай.   

„Малкият принц“ няма аналог в световната литература. Поетичният философски разказ съдържа дълбоки и идеалистични мисли за живота, любовта и смъртта. Писана е по лични преживявания и е илюстрирана с  рисунки, които са включени в повечето издания. Авторът споделя мислите си за безумията на човечеството и простите мъдрости, които възрастните забравят, когато пораснат. „Малкият принц“ е преведен на 180 езика и продаден в повече от 50 милиона копия по цял свят, има много адаптации за опера, театър и кино.

Екзюпери е  автор и на книгите „Нощен полет“,  „Земя на хората“, 'Боен пилот', 'Южната поща', 'Писмо до един заложник' и др. Те са вдъхновени от жизнения му път на пилот. 
Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2022 Tvoia.Net