"Страх" на Ивайло Христов е българското предложение за "Оскар"

14-10-2021

'Страх' на Ивайло Христов е българско предложение за 'Оскар'. Решението е на специална комисията към Националния филмов център, председателствана от проф. Божидар Манов.

На 38-ия фестивал на българския игрален филм 'Златна роза' във Варна (2020) лентата печели голямата награда, наградата за най-добра актриса - на Светлана Янчева, наградата на Съюза на българските филмови дейци и наградата на акредитираните журналисти. Получава и Гран при за най-добър филм на фестивала 'Черни нощи' в Талин, има многобройни други фестивални участия и награди.

'Страх' е финансиран от Националния филмов център.

Оператор е Емил Христов. Музиката е на Кирил Дончев. Участват още - Майкъл Флеминг, Иван Савов, Стоян Бочев.

Сюжетът разказва за Светла, която е вдовица, наскоро загубила работата си като учителка. Селото ? е близо до границата с Турция и край него често се появяват бежанци. Един ден Светла среща в гората мигрант от Африка и това променя живота ?. Тя е принудена да се опълчи срещу цялото село, което настоява чернокожият бежанец незабавно да напусне.

Ивайло Христов е известен театрален и киноактьор, кинорежисьор и преподавател, носител на многобройни български и международни награди. 'Емигранти', 'Стъпки в пясъка', 'Каръци'.  
Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2022 Tvoia.Net