Националният военноисторически музей става сцена на пиеса за царица Елеонора

10-09-2021

Откритото пространство на Националния военноисторически музей /НВИМ/ ще се превърне в сцена за пиесата 'Царица Елеонора Българска' на 12 септември, съобщават от музея.

Актьорите от Театър 'Българска армия' Стефка Янорова и Йордан Алексиев ще представят текста на пиесата, която се очаква да бъде реализирана и на театрална сцена в пълен актьорски състав.

Произведението, чийто автор е писателката и дългогодишен изследовател на живота на царица Елеонора - Неда Антонова, ни пренася назад във времето, когато втората съпруга на цар Фердинанд пристига в страната ни и за няколко години със своята скромност, благотворителни акции и дейността си като милосърдна сестра на фронта, влиза в сърцата на българите. Денят, в който пиесата ще бъде представена в НВИМ, не е избран случайно, защото точно на тази дата преди 104 години царицата губи битката с болестта. Входът за събитието е свободен, като то ще се реализира при спазване на всички противоепидемични мерки, отбелязват от НВИМ.

От музея припомнят и коя е е царица Елеонора. След смъртта на първата си съпруга, на 28 февруари 1908 г. княз Фердинанд I се жени за Елеонора фон Ройс-Кьостриц. Въпреки 'синята си кръв' царица Елеонора не се възползва от привилегиите на властта. Напротив, тя се отличава със своето човеколюбие и готовност да помага на нуждаещите се.

Идвайки в България, тя става инициатор и активен участник в редица значими начинания и има специален принос в благотворителността в страната.

Провъзгласена е за покровителка на Българския червен кръст и ръководи дейността на редица благотворителни съюзи, дружества и организации. На 9 август 1912 г. цар Фердинанд I я назначава за шеф на 24-ти пехотен черноморски полк. При започване на Първата балканска война /1912 - 1913/ е зачислена в Действащата армия с чин полковник. По нейна инициатива и с нейни средства е изработено главното знаме на Македоно-одринското опълчение, което тя връчва в Пловдив на заминаващите за фронта доброволци. Подпомага дейността на Военната санитарна служба, обзавежда санитарен влак и няколко полеви болници и има лична заслуга за оказаната чуждестранна медицинска помощ на фронта и в тила.

През Първата световна война /1915 - 1918/ организира акции за подпомагане на войнишките семейства и на сираците, осигурява безплатно лечение в Германия и Австро-Унгария на военноинвалиди. Умира в Евксиноград на 12 септември 1917 г. и е погребана до южната стена на Боянската църква. Според последната й воля всички нейни средства са завещани на сиропиталища и благотворителни дружества в България.

В залите на Националния военноисторически музей са представени за публиката парадният офицерски мундир от 24-и пехотен черноморски полк и пелерина, часовник, портмоне и книгоразделител, принадлежали на царица Елеонора.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net