Американският "Номадландия" спечели "Златния лъв" във Венеция

13-09-2020

Филмът 'Номадландия' за общност от обитатели на каравани в западната част на САЩ на американския режисьор от китайски произход Клои Чжао спечели 'Златния лъв' на 77-ия кинофестивал във Венеция, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

38-годишната Клои Чжао е първата жена, която получава престижната награда от 10 години.
Журито под председателството на австралийската актриса Кейт Бланшет присъди Голяма награда на журито на мексиканеца Мишел Франко за трилъра му 'Нов ред'.

Наградата 'Сребърен лъв' за най-добър режисьор бе спечелена от Киоши Куросава за японската историческа драма 'Съпруга на шпионин'.

За най-добър сценарист беше отличен индиецът Чайтания Тамхане за 'Ученикът', на който той е и режисьор.

За най-добър изпълнител на мъжка роля бе обявен италианецът Пиерфранческо Фавино за изпълнението си в 'Отче наш' на Клаудио Ноче, а за най-добра женска роля бе наградена британската актриса Ванеса Кирби за 'Късчета от жена' на Корнел Мундруцо, предаде ТАСС.
Кирби има роля и в друг филм сред участниците във фестивала - 'Бъдещият свят' на Мона Фастволд.

Специалната награда на журито спечели филмът на Андрей Кончаловски 'Скъпи другари'.
При получаването на наградата Кончаловски благодари на съпругата си Юлия Висоцка, която играе главната роля във филма, и на продуцента Алишер Усманов.

Кончаловски вече два пъти е печелил 'Сребърен лъв' за филмите си 'Белите нощи на пощальона Алексей Тряпицин' (2014) и 'Рай' (2016), както и специалната награда на журито на 'Домът на глупците' (2002).

Наградата 'Марчело Мастрояни' за най-добър дебют беше присъдена на иранеца Рухола Замани за ролята му в 'Деца на слънцето' на Маджид Маджиди.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net