Обявиха номинираните за "Оскар"

13-01-2020

Мрачната комиксова адаптация 'Жокера' на режисьора Тод Филипс води по номинации за наградите 'Оскар' с 11 на брой, съобщават световните агенции. С по 10 номинации следват три филма - мафиотският епос 'Ирландецът' на Мартин Скорсезе, одата за златната ера на киното 'Имало едно време в Холивуд' на Куентин Тарантино и военният епос '1917' на Сам Мендес.

'Жокера', 'Ирландецът', 'Имало едно време в Холивуд' и '1917' са сред деветте продукции, които ще си оспорват топ отличието за най-добър филм заедно с 'Паразит', 'Малки жени', 'Брачна история', 'Джоджо Заека' и 'Пълно ускорение'.

В категорията за най-добър актьор са номинирани Антонио Бандерас за 'Болка и величие', Леонардо ди Каприо за 'Имало едно време в Холивуд', Адам Драйвър за 'Брачна история', Джонатан Прайс за 'Двамата папи' и Хоакин Финикс за 'Жокера'.

Носителката на 'Оскар' за най-добра актриса ще бъде избрана измежду Синтия Ериво за 'Хариет', Сирша Ронан за 'Малки жени', Скарлет Йохансон за 'Брачна история', Чарлийз Терон за 'Бомба със закъснител' и Рене Зелуегър за 'Джуди'.

Режисьорския приз ще си оспорват Пон Джун-хо за 'Паразит', Тод Филипс за 'Жокера', Сам Мендес за '1917', Мартин Скорсезе за 'Ирландецът' и Куентин Тарантино за 'Имало едно време в Холивуд'.

С номинации за най-добър актьор в поддържаща роля са Том Ханкс за 'Хубав ден в квартала' ('A Beautiful Day in the Neighborhood'), Ал Пачино за 'Ирландецът', Джо Пеши за 'Ирландецът', Брад Пит за 'Имало едно време в Холивуд' и Антъни Хопкинс за 'Двамата папи'.

В категорията за най-добра актриса в поддържаща роля са номинирани Кати Бейтс за 'Случаят Ричард Джуъл', Лора Дърн за 'Брачна история', Скарлет Йохансон за 'Джоджо Заека', Флорънс Пю за 'Малки жени' и Марго Роби за 'Бомба със закъснител'.

С номинации за оригинален сценарий са 'Брачна история', 'Имало едно време в Холивуд', 'Паразит', 'Вади ножовете' и '1917'.
В категорията за адаптиран сценарий са номинирани 'Ирландецът', 'Джоджо Заека', 'Жокера', 'Малки жени' и 'Двамата папи'.

Наградата за най-добра анимация ще си оспорват 'Как да си дресираш дракон: Тайнственият свят', 'Загубих тялото си', 'Клаус', 'Търсенето на Линк' и 'Играта на играчките: Пътешествието'.

В категорията за най-добър международен филм са номинирани 'Корпус Кристи' (Полша), 'Медена земя' (Северна Македония), 'Клетниците' (Франция), 'Болка и величие' (Испания) и 'Паразит' ('Република Корея').

С номинации за най-добър документален филм са 'Американска фабрика', 'Пещерата', 'Медена земя', 'За Сама', 'The Edge of Democracy'.

Номинациите бяха обявени от актьорите Иса Рей и Джон Чо.

Отличията на американската Академия за кинематографично изкуство и наука ще бъдат раздадени за 92-ри път в театър 'Долби' в Лос Анджелис на 9 февруари. За втора поредна година церемонията за наградите 'Оскар' ще премине без водещ. 

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net