Академията компенсира Лео ди Каприо и Енио Мориконе с Оскар

29-02-2016

Холивудската кинозвезда Леонардо ди Каприо спечели първата нaграда Оскар в кариерата си. А неговият режисьор Алехандро Иняриту беше отличен за най-добър режисьор за работата си по „Завръщането“. 26-годишната Бри Ларсън беше отличена за най-добра главна женска роля.

Най-добър филм на годината стана „Спотлайт“ на продуцента Майкъл Шугър. „Лудия Макс: Пътят на яростта” на Джордж Милър“ взе най-много награди – цели шест, в категориите за сценография и костюми.

Легендарният италиански композитор Енио Мориконе също бе компенсират с първия си Оскар. Той взе приза музиката към „Омразната осморка“ на Куентин Тарантино.

След шест номинации за Оскар, ди Каприо беше отличен за ролята си на американския трапер Хю Глас във филма „Завръщането“.

„Създаването на 'Завръщането' беше за връзката на човека със света на природата – свят, в който всички заедно усетихме 2015 г. като най-топлата година в историята. Продукцията ни трябваше да се премести към южния край на тази планета, само за да открием сняг. Промяната на климата е реална. Случва се сега. Това е най-голямата заплаха, с която се сблъсква целият ни вид, и ние трябва да работим заедно и без да отлагаме, каза Ди Каприо.

За „Завръщането” мексиканският оператор Емануел Любецки получи наградата за майсторството си, която е и трета поредна за него.

Американската актриса Бри Ларсън беше отличена за най-добра главна женска роля за участието си в „Стая“. Филмът е създаден по едноименния роман на Ема Донахю, разказващ за 5-годишно момче и майка му, които в продължение на няколко години са държани в плен в стая с размери 3 х 3 метра.

Друг от отличените филми, които интерпретира проблема за насилието е „Спотлайт“, който получи приз за „най-добър филм“. Той разкказва за журналистическо разследване, разобличаващо педофилията в американската католическа църква. Продуцентът Майкъл Шугър заяви: „Този филм даде глас на оцелелите, а наградата 'Оскар' усилва този глас, който се надяваме да се превърне в хор, отекващ чак до Ватикана. Папа Франциск, време е да защитим децата и да възстановим вярата.“

Първият Оскар в кариерата си получи и британецът Марк Райлънс. Той беше отличен като най-добър актьор в поддържаща роля за участието си във филма на Стивън Спилбърг „Мостът на шпионите“. Шведската актриса Алисия Викандер получи наградата за най-добра поддържаща женска роля в „Момичето от Дания“. Филмът за историята на първия човек, преживял операция за смяна на пола не успя да донесе отличие за Еди Редмейн.

Дискриминационниятскандал, съпътстващ тазгодишните Оскари, не беше пропуснат и по време на церемонията. Водещият Крис Рок многократно засегна темата за липсата на цветнокожи сред номинираните в основните категории, но без да нарушава добрия тон.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net