Австралиецът Ричард Фланаган спечели наградата Букър

15-10-2014

Ричард Фланаган е носителят на награда „Букър” за 2014 г. (Man Booker Prize). Австралийският писател бе удостоен с престижната награда за романа си „Тесният път към далечния Север” (The Narrow Road To The Deep North).

Отличената творба е шестия роман на Фланаган. Той е работил върху нея цели 12 години. „Тесният път към далечния Север” е вдъхновена от личната история на баща му и мъчителния му опит като военнопленник в Бирма и Тайланд по време на Втората световна война.

При получаването на наградата си във вторник вечерта, австралиецът благодари на съдиите, които са избрали точно него за носител на приза, както и на спонсорите за чека. Наградния фонд е над 62 000 евро (50 000 британски лири).

Фланагран е роден през 1961 г. в Тасмания, Австралия. Известен е като писател, сценарист и журналист.

„Букър” е сред най-престижните награди за литература в света. Някои от най-прочутите нейни носители са Надин Гордимър, Айрис Мърдок, Уилям Голдинг, Салман Рушди, Маргарет Атууд, Иън Макюън и др. Тя се присъжда от 1969 г. насам ежегодно за роман, написан на английски от гражданин от която и да е от страните в Общността на нациите или Ирландия.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net