Великденски шоколадови яйца

23-04-2013

Ако искате да направите истинска великденска изненада на своите гости, поднесете им шоколадови яйца. Как да си приготвите такава красота у дома показва Марта Стюърт. 

Няма точна рецепта, всичко зависи от вашето желание. Едно е сигурно, близките ви ще запомнят тази изненада.

И ако решите да прекарате няколко часа в кухнята докато приготвяте тези великденски яйца, не забравяйте да си вземете и някой малък помощник, по-забавно ще е и за двама ви.

1. Трябва ви голямо сурово яйце. Пробийте черупката с игла откъм по заоблената част. Внимателно сложете върха на подходящ нож в дупчицата от иглата и завъртете леко, за да стане по-голям отвор.

С помощта на бормашина с много тънка бургия (9,5 мм) направете отвора. Разширява се постепенно, като се сменят бургиите с по-дебели, докато отвора стане около един сантиметър в диаметър.

2. Поставете игла в отвора и пробийте жълтъка. С помощта на иглата разбъркайте добре вътрешността на яйцето. 

Задръжте яйцето над купа с дупката надолу, като вкарвате въздух в черупката с помощта на спринцовка. Въздухът ще 'изгони' яйцето от черупката. 

Изплакнете.

3. Стерилизирайте черупките. Потопете ги в тенджера със студена вода, в която сте добавили една супена лъжица ябълков (или друг бял) оцет.

Поставете тенджерата на котлона и оставете водата да заври. След това намалете и оставете да къкри в продължение на 10 минути, като през това време отпенвайте.

Поставете черупките върху дървена дъска, докато не изсъхнат напълно. Този процес може да отнеме 2-3 дни. Не забравяйте да проверявате от време на време вътрешността за влага.

4. Тази стъпка е пожелателна

Ако решите да боядисвате яйцата, смесете 4 супени лъжици оцет, две чаши вряла вода и готварска боя в термоустойчива стъклена купа.

Отделен съд напълнете с бял оцет. С помощта на пластмасова лъжица, натопете черупката първо в оцета, а след това сложете в купата с багрилото и оставете около 2 минути.

Важно е разтворът с боята да е топъл, ако изстине докато работите, подменете го с нов.

Оставете яйцата да изсъхнат по същия метод, както при стерилизирането.

Черупките са готови и идва ред на подготовката на шоколада.

5. Използвайте назъбен нож, за да направите шоколада на много финни стърготини.

Оставете на страна една чаша от него, а останалото количество прехвърлете в огнеупорна купа.

6. Разтопете шоколада на водна баня - сложете купата над тенджера с вряща вода и разбърквайте. Когато се разтопи го свалете от огъня и добавете чашата шоколад, който оставихте настрана. Бъркайте докато се разтопи напълно.

7. Шоколадът трябва леко да се охлади. За да може да работите с него, трябва да е топъл и лъскав на вид.

Когато започне да изстива повече, увийте купата с кърпа и я сложете над тенджера с топла вода, но не вряща. Така ще се поддържа нужната температура.

8. Подредете черупките върху кора за яйца. Изсипете шоколада в сладкарски пош с тънък накрайник. Същата работа може да ви свърши и найлонов плик, който след като сте напълнили срежете едно от ъгълчетата (така че да се получи малък отвор).

Напълнете яйца догоре и ги оставете поне 4 часа, за да стегне шоколада.

9. Другият вариант за пълнене на черупките е следния: Яйцата се пълнят с разтопения шоколад и се оставят за пет минути.

След това ги поставете на удобно място (например върху чаша в тясно гърло), така че да може излишния шоколад да може спокойно да изтече от черупката. Оставете шоколада сам да си намери място.

Изчакайте около час да се втвърди шоколада.

Пипайте черупките много внимателно, за да не се счупят. Най-добре е да използвате кухненска кърпа, когато ги държите в ръка.

Вторият вариант на шоколадовите яйца е, да се допълнят с шоколадов ганаш.

За него  също може да изберете варианти или направете различни видове, за да е пълна изненадата.

Пропорцията за ганаш с натурален шоколад е 2 чаши (500 мл.) сладкарска сметана и 450 гр. натурален шоколад.

За ганаш с млечен или шоколад, използвайте 1 ¼ чаши (310 мл.) сметана и 730 гр. шоколад.

Загрейте сметаната до кипване, спрете котлона и изсипете вътре, нарязания на ситно шоколад. Разбъркайте добре докато всичко се разтопи и стане гладко. Оставете за пет минути да почине, след което с поша или торбичка, напълнете черупките догоре, като внимавате да не остават въздушни джобове.

Охладете за около 4 часа. Тези яйца могат да се съхраняват до една седмица в хладилник в плътно затворена кутия.

Източник: www.marthastewart.com

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net