Символика на цветята

08-03-2014

Ако сте се питали какво казва с жеста си един мъж, то погледнете каква емоция символизират цветята, които ви подаряват.

Червената роза е запазеният символ на любовта, тя се поднася само когато искаме да кажем „обичам те” и в никакъв друг случай. Има значение дали се подарява напълно разцъфнало цвете или още неразтворен цвят. Пъпката на червена роза също означава силни чувства, които обаче трябва да бъдат запазени в тайна.

Жълтата роза, която често се е смятала за послание на омраза, всъщност говори за приятелство. Леко отворена, жълтата роза пита „Обичаш ли ме още”, а значението на съвсем разтворен жълт цвят е „Моля те, върни се”. Изчезваща любов, ревност.

Розовата роза е символ на пълно щастие и удоволствие, но също така носи и посланието на тайната любов и признава „Сърцето ми ти принадлежи”. Полуотвореният розов цвят говори, че любовта е истинска. А напълно разцъфнал, цветът й казва „Вярвай на това, което говоря и правя”. Идеално щастие, „моля те, повярвай ми”.

Бялата роза символизира вярност и непоквареност, тя казва „довери ми се”. Означава искреност, невинност, чистота и достойнство.

Теменужка показва скромност, свенливост; това е символът на живота и щастието. Хората, които предпочитат теменужките, са способни на чисти чувства във всяка възраст.

Фрезия говори за доверие, а Цикламата изразява чувство на завист.

Орхидеята се свързва с любов и рядка красота, изисканост, красива жена, китайски символ за много деца, женски чар и сексапил.

Нарцис – някъде се разглежда като израз на деликатност и срамежливост, почит, а другаде като въплъщение на студенина и егоизъм. Радост, Уважение, несподелена любов, „ти си единствен/а”, „слънцето винаги грее, когато съм с теб”. Кичестия Нарцис казва „Обичай ме”, както и привързаност, симпатия, желание за споделена обич, себичност, педантичност.

Люлякът се смята за лиричен пратеник. Особено се цени белият люляк, който е популярно цвете при майските сватби. Нерядко го наричат „кралско цвете”. Много от пролетните церемонии са свързани с пищна люлякова украса. Казват, че последната румънска кралица поискала за погребението си всичко да бъде в лилаво, а ако сезонът не позволява да бъде с лилави люляци, те да бъдат заменени с лилави орхидеи.

Маргаритката е вечна любов, чистота, скромността, невинност, предана любов и непорочност.

Лалето е символ на перфектната любов. Червеното лале казва „Вярвай ми”, а шареното – обяснение в любов.

Игликата казва „Не мога да живея без теб”.

Ирис означава приятелството, надежда, мъдрост и храброст.

Карамфилът изразява чиста и дълбока любов.

Зюмбюл – скромност, смирение, прибързаност.

Жасминът се свързва с фалшива любезност, измама и лъжа.

Герберът издава, че подаряващият цветята иска да покаже колко е щедър и да изтъкне себе си.

Източник: www.belaedlard.wordpress.com

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net