За Петльовден преданията разказват...

02-02-2023

На 2 февруари всяка година Православната църква чества големия християнски празник Сретение Господне.

Според народния календар днес е Петльовден.

Преданията разказват, че Петльовден е свързан със събирането на най-тежкия за нашия народ данък – кръвния, взимането на малки момчета. Легендата разказва за смела еркечанка (с. Еркеч; дн. с. Козичино, Бургаско), която се опълчва на турците и отказва да даде мъжкото си чедо за еничарин.

Османците се заканват, че ако не го предаде, то ще бъде заклано. Тогава тя заявява, че сама ще заколи скъпото си момче, но не ще им го даде. През нощта тя извежда и скрива детето си далеч извън селото, заклала в полунощ петела на прага на къщата и опръскала с кръвта му навред.

Когато сутринта дошли повторно, турците останали стъписани пред постъпката на майката и повече не събирали момчета за еничари от село Еркеч. От тогава та до днес този ден се отбелязва като празник на мъжката рожба, като ден на мъжкото начало на рода български.

Денят е приеман е като мъжки празник за стимулиране на плодовитостта на момчетата, на някои места е разглеждан и като мъжки аналог на обичая Бабинден.

Според народните традиция преди празника къщата се почиства и измазва, а хората се обличат в нови или празнични дрехи. На самия празник се заколва петел, отглеждан специално с тази цел или специално закупен от тържището.

Коленето става или много рано сутринта, или вечерта. Обикновено жертвеното животно е заколвано на прага на дворните врата, но има случаи, когато се коли и на къщния праг.

Изискването е петелът да бъде заклан от млад мъж (понякога бащата), но се предпочита момчето само да заколи петела. По-късно на малкото момче само се дава да пипне ножа, с който птицата е принесена в жертва.

Гледа се с кръвта на петела да се опръска вратата (къщната или дворната), плета и пространството пред прага. Главата на петела с околовратната перушина се забива на портата или дворната ограда с човката навън.

С кръвта от птицата се мазват лицата на малките момчета, вратите и праговете на всички постройки. След заколването на петела, той се сварява на курбан, с който жените ходят и „подават“ по съседи и роднини.

 

viberTvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2023 Tvoia.Net