Етикет на масата

20-09-2012


В ресторант:

Веднага след като сте седнали, Вземете салфетка от мястото и, разгънете я и я сложете в скута си.
Не я изтупвайте, за да се отвори. В някои много официални ресторанти, сервитьорът, може да направи това за вместо вас, но не е неуместно да поставите сами вашата салфетка в скута си.
Салфетка остава в скута ви до края на яденето. Не почиствайте приборите за хранене и не избърсвайте лицето си със салфетката. НИКОГА не я използвате, за да избършете носа си!

Ако трябва да станете от масата, свободно сгънете салфетката и я поставете отляво или отдясно на чинията си. Не я връщайте на мястото, от където сте я взели. Никога не поставяйте салфетката на стола.
В края на вечерята, оставете салфетката полу-сгъната от лявата страна. Не я смачквайте или сгъвайте. Салфетка не трябва да бъде оставена на стола.

На частно парти или вечеря:

Храненето започва, когато домакинът или домакинята разгрърне своя салфетка. Това е сигнал, да направите същото. Поставете салфетката в скута си, напълно разгъната, ако е малка салфетка или наполовина надлъжно, ако това е голяма салфетка. Не я изтупвайте, за да се отвори.
Салфетка остава в скута ви до края на яденето.
Домакинът ще сигнализира за края на вечерята, като постави своята салфетка на масата. Щом храненето приключи, вие също трябва да поставите вашия салфетка спретнато на масата в ляво на вашата чиния. Не я смачквайте или сгъвайте.


Източник: whatscookingamerica.net

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net