Днес е Стефановден!

27-12-2020

Днес Православната църква почита паметта на първия християнски мъченик – Св. Стефан.
Той е създател на първата християнска общност. Тъй като тя започнала да набира сила, юдеите завидели на Св. Стефан, обявили го за измамник и го пребили с камъни. Единствената, която се молела за него, била Св. Богородица.

Имен ден празнуват: Стефан, Стефана, Стефания, Стефи, Фани, Венцислав, Венцислава, Запрян, Стамен, Стамена, Станимир, Станимира, Стоил, Стоилка, Станка, Станчо, Стоян, Стоянка, Таня

Стефановден е третият ден на Коледа и последният празник в годината, за който хората казват, че „затваря кръга” на старата година.

Семействата се събират на обща трапеза с местни ястия, пеят песни и се веселят. Младите семейства отиват на гости на кумовете, кръстниците или родителите си. Най-често се приготвят свинско с кисело зеле и баница с месо.

   Зелеви сарми с кълцано месо

 

 

Строго се спазват забраните, характерни за Мръсните дни (Мръсници, Караконджови дни, Погани дни, Пепелни дни, Некръстени дни). Според народните вярвания в дните между Коледа до Йорданов ден се явяват караконджоли и други демонични сили, които се мъчат да напакостят на хората. За предпазване от тях не се излиза навън след залез слънце до първи петли, не се правят седенки и сватби, не се изработват мъжки дрехи, за да не бъдат изядени мъжете от вълците.

Един от основните обичаи, свързани с 27 декември, носи името ладуване. Момите се събират и гадаят заедно за женитба. Всички неомъжени жени топят китки, привързани с пръстен или друг личен предмет, в ново менче пълно с вода.
На другата сутрин една от момите, облечена като булка, вади китките от менчетата и нарича за женитба и щастлив семеен живот.

Момите слагат ечемик под възглавниците си и се надяват да сънуват бъдещите си съпрузи през нощта. 
Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2021 Tvoia.Net