На Богоявление светият дух идва при Христос

06-01-2016

На днешния ден Българската православна църква чества един от най-големите християнски празници Йордановден. Богоявление или Кръщение Господне древен християнски празник, свързван преди всичко с водата и пречистването.

На този ден според библейската легенда е покръстен Иисус Христос във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. „И ето, отвориха Му се небесата, и видя Духа Божий да слиза като гълъб и да се спуща върху Него. И ето, глас от небесата, който казваше: Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. Тази картина рисува евангелие на Матея в Новия завет.

В народните представи на Богоявление всеки трябва да се окъпе в реката, за да бъде здрав през цялата година. С него се слага край на така наречените „мръсни дни”.

На този ден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местната църква. След изваждането на кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. От новоосветената вода в храма всеки посетител носи у дома си. Според вярванията тя трябва да се пази цяла година в случай, че настъпят тежки моменти или болест. Светената вода пречиства душата и тялото.

От ритуалните измивания и пръскания с вода на Богоявление тръгват и обичаите, свързани с поливането и мокренето на всички именници, независимо от годишното време.

В Калофер, където на този ден е роден и Христо Ботев, има традиция калоферци да влизат в студените води на река Тунджа и да играят Мъжкото хоро.

В Родопите има още една традиция на този ден да се хвърлят във водата младоженците (тези двойки, който са се оженили на миналата година), за да са живи и здрави цяла година. Къпането се извършва от специални хора „хаскари” или „къпинчари”. Ако няма наблизо река, тогава церемонията се провежда до кладенец.

Според народната традиция на Йордановден се месят три ритуални хляба, при чието замесване се ползва остатъкът от старата светена вода. Единият е за дома, вторият е за гостите, а третият се оставя пред вратите на къщата заедно с бакър вино за минувачите.

На този ден имен ден празнуват над 100 хиляди българи с имената: Божидар, Дана, Божан, Йордан, Йорданка, Данчо, Боян, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Божанa и др.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net