Почитаме св. Анна, майка на пресвета Богородица

25-07-2015

На 25 юли, Православната църква отбелязва Успение на Св. Анна. На този ден не се работи, защото жените ще раждат трудно или ще помятат. Ако в дома има бременна жена се следи кой ще е първият гост през деня, защото се вярва, че бебето ще е от същия пол.

Света Анна е майка на Дева Мария и закрилница на момичетата, бременните и вдовиците. В превод името означава „благодат”.

Днес имен ден празнуват всички с имената: Анна, Анка, Ани, Анани, Яна, Янина, Блага, Добри.

Според легендите Анна и съпругът й Йоаким нямали деца в продължение на петдесет години. Явил им се обаче ангел, който им съобщил, че ще имат дете. Божият пратеник ги предупредил, че трябва да кръстят момичето си Мария и то ще донесе радост на целя свят.

Света Анна зачева в деветия ден на месец декември. Дева Мария, нейната дъщеря, се родила на осми септември. Когато Мария става на три години, родителите й я въвеждат тържествено в храма и я посветили на Бога, както били обещали.

На 25 юли църквата отбелязва смъртта (успение) на Света Анна, а на 9 декември се чества нейното зачатие. Българите наричаме днешния празник - Лятна Света Анна.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net