Отсъствието на бащата от семейните вечери води до лошо възпитание на децата

08-10-2023

Бащите, които не се прибират у дома за вечеря със семейството си, след време може да се окажат с по-зле възпитани деца, сочи проучване на университет в САЩ, цитирано от 'Daily Mail'.

Американски изследователи са разгледали повече от 1400 семейни двойки с двегодишни деца, като са изчислили колко вечери седмично детето се е хранило с майка си, а също и с баща си.

След това, когато детето било на четири или пет години, те задали на родителите въпроси за поведението му, като например дали има изблици на гняв и дали споделя с тях проблемите си.

Малчуганите, които са вечеряли по-рядко с баща си, са имали по-лошо поведение в по-напреднала възраст, установили учените. Това е било така дори ако те са вечеряли с майка си всеки ден - което предполага, че е най-добре е на трапезата да присъстват и двамата родители.
Сехуай Цзю, ръководител на проучването от Университета на Илинойс, каза: 'По време на семейното хранене децата се учат, като наблюдават как възрастните споделят храната, взаимодействат помежду си, водят разговори и осъществяват контакт с очите. Това е уникален ежедневен опит, който може да им помогне да се научат как да общуват и да се държат в обществото'.

'Тези резултати показват, че е важно цялото семейство да се събере около масата, тъй като бащите, както и майките, носят важни и уникални качества', допълва тя.

Проучването, публикувано в 'Journal of Family Psychology', установява, че децата, които на двегодишна възраст са вечеряли по-рядко с майка си - може би вместо това са се хранили с друг член на семейството или с детегледачка - са се държали по-зле и в по-напреднала възраст.

Дори само един ден в седмицата, в който бащата или майката са липсвали на масата за вечеря, се оказал категорично свързан с по-лошо поведение в детството.

Установено е, че бащите, които са недоволни от работата и финансовото си положение, по-рядко вечерят със семейството си. Това се дължи на факта, че мъжете, които не са доволни от работата си, може да нямат достатъчно енергия или мотивация да се приберат вкъщи за вечеря с детето си. Когато бащите са били по-неудовлетворени от работата, майките по-често са вечеряли сами с детето си. Това показва, че жените се опитват да компенсират стресираните бащи, като заемат тяхното място на масата за вечеря.

viberTvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net