Най-подходящите държави за отглеждане на деца

07-03-2023

За хората, които искат да се преместят, класациите за страни с висок стандарт на живот страни със сигурност биха били полезни. Говорейки за децата обаче се сблъскваме с много повече фактори от това- 'Колко е средният доход и има ли икономическата стабилност?', които оказват не по-малко влияние, предава BBC.

Част от тези фактори включват здравето и щастието на местните деца, качеството на образованието, политиките за семейни отпуски, а дори кои държави имат най-много зелени площи или детски площадки.

Това са факторите, върху които Unicef се фокусира в своите 'докладни карти' за благосъстоянието на децата. Важно е да се отбележи, че класациите им разглеждат само най-богатите страни в света - и не всички данни може да представляват еднакъв интерес за семействата на емигранти. Техните открития обаче помагат за изграждането на една проницателна картина за това какво всъщност е да отглеждаш деца в различните страни по света.

Япония

Япония е на първо място по физическо здраве, разглеждащо детската смъртност и затлъстяването. В най-новата отчетна карта на Unicef през 2022 г., която специално разглежда средата, в която растат децата, се класира на второ място за 'света около детето' - категория, която включва аспекти като градско зелено пространство и безопасност на движението. Япония също има най-ниският процент на детско затлъстяване, ниска детска смъртност и изключително ниски нива на замърсяване на въздуха или водата.

Освен това е една от най-безопасните страни за семействата и то не само по отношение на пътни инциденти. Общият процент на убийства в Япония е най-нисък от всички страни. 
Дори в средата на Токио децата просто се разхождат и ходят на училище сами. Това е напълно нормално, защото е наистина безопасно. 

Освен най-високите оценки за здраве и безопасност, Япония има и една от най-добрите образователни системи в света, заемайки 12-то място сред 76 страни и региони, според оценките на OECD. Държавата предоставя щедри права за платен родителски отпуск, като на всеки работещ родител се предлагат около 12 месеца - въпреки че страната работи върху стимулирането на бащите да го използват.

Естония

Естония заема върхова позиция в класацията поради редица важни аспекти, сред които: Децата са изложени на по-малко замърсяване на въздуха, по-малко шумово замърсяване и по-малко пестициди, отколкото в почти всяка друга богата страна. Има повече градски зелени площи от много други нации, включително САЩ, Канада, Австралия и Обединеното кралство, и е особено вероятно децата да кажат, че се радват на съоръженията за отдих в квартала, като например детски площадки. 

Естония също има втория най-нисък процент на бебета, родени с поднормено тегло от всяка богата страна, което обикновено се счита за добър показател. 

Едно от най-големите привличания обаче може да бъде образователната система на Естония: децата имат по-добри умения по математика, природни науки и грамотност от всяка страна извън Азия. Наблягат се и на цифровите умения. 

'Вече в детските градини има роботика, 'смарт' таблети и така нататък, като  всички са използвани като част от обучението, базирано на игра', казва Ана-Май Мейсак, ръководител на проекта в Естонския съвет за образование и младеж, който изследва системите за ранно образование в страната.

Естония има една от най-щедрите политики от която и да е страна в света, със своите 100 дни отпуск по майчинство, както и 30 дни отпуск по бащинство , последван от 475 дни платен родителски отпуск, като трябва да бъдат разделени или използвани почасово - до тригодишната възраст на детето. До 60 от тези дни и двамата родители могат да останат вкъщи едновременно и двамата и да получат заплащане. Всеки родител също получава 10 работни дни платен отпуск за отглеждане на дете за всяко дете, докато детето навърши 14 години, като този отпуск е достъпен както за постоянни, така и за временно пребиваващи в Естония, включително чужденци.

Испания

Испания е водеща в класациите, с особено ниски нива на детска заболеваемост. И въпреки по-лошите като цяло предложения по отношение на социални, образователни и здравни услуги, според Уницеф , децата в Испания имат изключително добро благосъстояние. Държавата се нарежда на трето място по психическо здраве на децата и на четвърто по основни академични и социални умения. Тя е еднаква с Холандия по отношение на това колко деца казват, че се сприятеляват лесно (81%).

Лори Зайно, която се премести в Мадрид от Чикаго преди 15 години, вече е майка на малко дете. Тя казва, че един от най-освежаващите аспекти от живота в Испания е доколко културата 'прегръща' децата. 

'Тук е наистина социално приемливо да водиш детето си навсякъде - ресторанти, барове. Напълно нормално е да видиш семейство с малко дете да се разхожда наоколо в полунощ', коментира тя.  

'Необходим е голямо усилие, за да запазите децата си тихи и спокойни, така че да не притесняват другите хора. В Испания никой не се тревожи за това. Всички са някак щастливи и шумни и просто се наслаждават на семейното време заедно, навън.'

Родителският отпуск важи и за майките и бащите, като получават по 16 седмици отпуск, платен на 100% от заплатите им, след което майката може да вземе неплатен отпуск до три години или да намали работното си време. 

Тези опции са достъпни за всеки законно пребиваващ, регистриран в испанската система за социално осигуряване, който е правил вноски за най-малко 180 дни през последните седем години. Както при другите изброени страни, това не е перфектно - липсата на достъпни грижи за деца е един особено голям проблем, като 33% от родителите казват, че желаят да има повече достъпни грижи. 

viberTvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net