Трябва ли детето да спи във вашето легло?

25-01-2020

Всеки се е промъквал в леглото на родителите си, когато е бил дете, при страшен шум или лош кошмар. Това е съвсем нормално и естествено- всяко дете се чувства в безопасност, когато е с родителите си. Но има семейства, в които родителите позволяват на децата да спят при тях постоянно, но този навик е много лош. Спането в едно легло има негативен ефект както върху родителя, така и върху детето.

Ето защо трябва да осъзнаете, че детето ви няма място във вашето легло или поне не всяка нощ:

Спането заедно с родителите може да бъде лошо за детето

След провеждане на проучване, изследователите стигнали до извода, че съвместното спане всъщност може да навреди на психичното здраве на детето. Изучавайки децата от раждането, било установено, че децата, които постоянно спят при родителите си, имат по-големи шансове да развият психиатрично разстройство и да преувеличават проблемите си в сравнение с децата, които спят сами и спят в леглото на родителите си само в извънредни ситуации.

Споделеното спане може да бъде лошо и за родителите

В друго проучване от Университета в Мериленд, изследователите разгледали 277 майки с ниски доходи и техните деца в Балтимор.

В крайна сметка майките, които споделят легло с децата си, губят час сън и съобщават за стрес, депресия и тревожност. Майките, които спят отделно от децата си, не губят време за сън и не срещат симптоми на депресия.

Оставянето на детето да спи само му помага да се научи да се успокоява само и си изгражда здравословни навици, свързани със съня.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net