Напитките с кофеин ободряват, но не могат за заместят липсата на сън

02-06-2021

Напитките с кофеин ободряват, но не могат да неутрализират недостига на сън и да предотвратят грешките по време на работа или пътни инциденти, пише в. 'Daily Mail', позовавайки се на американски учени.

'Няма заместител на добрия сън', заявиха психолози от университета на Мичиган.

Учените са накарали 275 недоспали доброволци да изпълнят различни задачи - от обикновено съсредоточаване до изискваща повече внимание поредица от стъпки. Кофеинът помогнал за концентрирането, но не и за сложните действия. Според ръководителя на изследването д-р Кимбърли Фен, професор по психология, липсата на сън нарушава и двата вида дейности.

Постоянният недостиг на сън не само се отразява на когнитивната дейност и променя настроението, но може да отслаби и имунитета, добави д-р Фен.

'Кофеинът увеличава енергията, намалява сънливостта, дори може да подобри настроението, но по никакъв начин не може да замени пълноценния нощен сън', категорична е тя.

Маскирането на сънливостта с кофеин може дори да е опасно при хора, които трябва да са много точни в работата си, като хирурзи, пилоти, полицаи, пише БТА.

Доброволците са получили по 200 мг чист кофеин, преди да бъде отчетено доколко добре се справят с поставените задачи.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net