Сокът от червени боровинки помага в борбата с високото кръвно

06-01-2020

Експериментално проучване установи, че дългосрочната консумация на сок от червени боровинки намалява повишеното кръвно налягане и подобрява функциите на кръвоносните съдове, съобщи Медикъл експрес.

В определен момент от живота си много хора започват да страдат от повишено кръвно налягане и функционални смущения на кръвоносните съдове. Хранителният режим има ключова роля в справянето с тези нарушения като допълнение на лекарствената терапия.

Червената боровинка замества имуностимулантите

Епидемиологичните проучвания показват, че богатата на полифеноли храна намалява риска от сърдечносъдови заболявания. Червената боровинка, както и други видове боровинки и касисът, са отличен източник на полифеноли.

В докторската си дисертация Анне Кивимаки изследва ефекта от приемането на студено пресования сок от червена боровинка, на сок от касис и на сок от американска боровинка в продължение на 8-10 седмици върху сърдечносъдовата система на плъхове с високо кръвно налягане.

Суперхрани за сърцето

Разреденият сок от червена боровинка значително намалява повишеното кръвно налягане.

Сокът с повече полифеноли подобрява функцията на увредените кръвоносни съдове до степента на действие на здравите съдове. Той не предотвратява възрастовото повишаване на налягането при животните. 

Сокът от червена боровинка предотвратява изявата на гените, свързани със слабо изразено възпаление на аортата.

Витамини и минерали необходими на кожата през зимата

'Тези експериментално постигнати резултати се нуждаят от подкрепата на сравнителни клинични изследвания при здрави индивиди с леко повишено кръвно налягане, на които се дават препоръки за промяна в храненето и начина на живот вместо лекарствена терапия. Сокът от червена боровинка не е заместител на лекарствата, но е добра хранителна добавка', казва Кивимаки.
Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2020 Tvoia.Net