Ибупрофенът уврежда плода, доказаха учени

13-03-2017

Приемът на ибупрофен по време на ранна бременност може да повлияе отрицателно върху развитието на гениталния апарат на мъжкото бебе.

Това доказва проучването на Бернар Жегу, специалист от френския Национален институт за изследване на здравето. Според него вземането на медикамента е много рисково, особено в първите три месеца от бременността.

Ибупрофенът се продава без рецепта в много държави по света и досега се предписваше без притеснения на бременни жени, досущ като парацетамола и ацетизалът.

Според френското проучване 10 процента от жените признават, че са взимали ибупрофен по време на бременността си. Но действителният процент може би е 30 на сто, цитира БТА.

Френските учени, съвместно с техни шотландски и датски колеги, провели опити с ибупрофен и неговото въздействие върху тестиси на човешки зародиши. Те били взети от материал, получен след аборти. Станало видно, че споменатото лекарство променя хормоналната система в ембрионалните тестиси.

Според Бернар Жегу ибупрофенът удвоява риска от крипторхидизъм при малките момченца, при който се наблюдават аномалии при спадането на тестиса в скротума. Ибупрофенът разстройва също производството на хормоните в тестисите, сред които е и тестостеронът, който определя първичните и вторичните полови белези.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net