Трафикът в големите градове ни застрашава от деменция

07-01-2017

Хората, които живеят в големи градове и в близост до главни пътни артерии имат по-висок риск от развитие на деменция, става ясно от ново проучване, публикувано в научното издание Lancet.

Оказва се, че около 10% от случаите на деменция при хора, живеещи на по-малко от 50 метра до главен път, се дължат именно на замърсяването от градския трафик, цитира БГНЕС.

Авторите на проучването са изследвали почти 2 млн. души в Канада в периода между 2001 и 2012 г. Според тях мръсният въздух и шума трайно увреждат функциите на човешкия мозък. Повече от 50 млн. души по света страдат от деменция. Въпреки това точните причини за проява на болестта са неясни, а лечение за нея няма и до днес. Д-р Хонг Чен от Института за обществено здраве в Онтарио, който е един от водещите автори на изследването, посочва, че са необходими още изследвания, за да се разбере конкретната връзка между трафика и когнитивния упадък. Според него, едни от основните виновници за мозъчното нарушение, се явяват шумът, ултрафините частици, азотните оксиди и частиците от износени гуми.

Проф. Том Денинг, директор на Центъра за деменция към университета в Нотингам, посочва, че констатациите са 'интересни и провокативни'.

„Със сигурност е правдоподобно, че замърсяването на въздуха от моторните изгорели газове могат да допринесат за мозъчна патология и че с течение на времето това увеличава риска от деменция“, посочва той. По неговите думи, без съмнение животът в условия на тежко замърсяване на въздуха е изключително неприятен и не е добър за никого. Проучванията в областта на деменцията придобиват изключително значение, поради увеличаването на средната продължителност на живота на хората. Заболеваемостта нараства значително с възрастта, като се удвоява за всеки 5 години след 60-годишна възраст. Вероятността за поява на синдрома нараства с напредване на годините, най-често след 65-годишна възраст. В настоящия момент в света 3-6% от населението между 65 и 79 години и 20-30% от населението между 80 и 95 години боледува от деменция.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net