Как влияе смяната на времето върху психиката ни?

31-10-2016

Макар и на пръв поглед да изглежда безобидна, смяната на часа увеличава шансовете да се чувстваме депресирани. Учените установяват, че преминаването от към зимно часово време води след себе си множество психични отклонения при хората.

Според скорошно проучване на датски учени броят на хората, диагностицирани с депресия в психиатричните болници в Дания се увеличава значително веднага след промяната на стрелките. През месеца, последвал промяната, се наблюдава увеличаване с 8% на случаите на депресия в сравнение с очаквания брой, изчислен на базата на предишните месеци, съобщава сайтът „Сайънс дейли“.

Изследването се основава на анализ на 185,419 пациентски диагнози за депресия, вписани в датския Централен психиатричен регистър в периода между 1995 г. и 2012 г. Според професор Сорен Остергард от университетската болница в Аархус увеличението е прекалено отчетливо, за да се твърди, че е случайност.

„Вече сме сигурни, че преминаването от лятно часово време към стандартното причинява увеличаване в броя на диагностицирани пациенти с депресия, а не смяната в дължината на деня или лошото време например“, каза той.

Остергард заяви също, че лошото време не се отразява само на по-тежките случаи, прерастващи в депресия, а и на целия спектър на депресивните състояния. „Очакваме целият спектър от интензивност (на депресивните състояния – бел. ред) да бъде засегнат от преминаването от лятно часово време към стандартно и тъй като депресията е широко разпространена болест, увеличение от 8% представлява голям брой случаи“, каза Остергард.

Проучването на датския екип обаче не посочва какво точно в промяната на времето причинява обостряне на депресивните състояния, но според учените това може да се дължи на това, че хората са по-продуктивни следобеда, отколкото сутринта. „Може би ние извличаме по-малко ползи от слънчевата светлина сутрин, между 7 и 8, тъй като повечето от нас са или под душа, закусват или пътуват в колата или автобуса към работа и училище. Когато се приберем и ни остава свободно време следобеда, вече е тъмно“, обяснява теорията си Остергард. По неговите думи възможно обяснение е и фактът, че хората свързват зимното часово време с по-дълги, тъмни и студени дни.

Източник: БГНЕС

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net