5 начина да намалите стреса

21-10-2013

Динамичното ежедневие ни носи много тревоги, с които е трудно да се справим. Ангажиментите и отговорностите ни са много, а мозъкът ни просто не може да функционира на пълни обороти 24 часа в денонощието.

На всички е познато чувството на безпомощност, отпадналост и нежелание да живееш собствения си живот. Всички изпадаме в моменти на стрес и трябва да предприемем мерки, за да не се задълбочи психическата неуравновесеност.

Променете някои малки навици от ежедневието си и ще видите, че животът може да бъде много по-хубав.

Отделете време за себе си

Да се отпуснеш, когато вече си попаднал под стрес, определено е трудно. Но на тялото и ума са им нужни почивка. Отървете се от работните ангажименти и отделете време само за себе си.

Не приемайте това като картбланш да стоите цял ден в леглото и да ядете торта. Психолозите препоръчват да отпуснете умът си и да го заредите с нови и положителни мисли. Посетете музей, концерт или постановка. Направете дълга разходка в парка или планината. Идете на групова тренировка. Хапнете в приятна компания и опитайте нова кухня.

Прояснете умът си, като намерите ново и приятното за вас занимание. Ако не сте посещавали танци, сега е моментът да започнете. Специалистите намират, че груповите занимания, свързани с движение са най-добрия лек срещу стреса.

Изключете се

Сигурно сте забелязвали, че точно когато се чувствате напрегнати, телефонните позвънявания не спират, непрочетените имейли се трупат със скоростта на светлината, а колата отказва да запали.

В такива ситуации, просто изключете всички устройства около вас. Зарежете компютъра, колата и телефона и се отпуснете. Не позволявайте на нищо да наруши личното ви пространство.

Не се натоварвайте с чужди проблеми

Дори и да е в природата ви да помагате на хората около вас, това не означава да оставате до девет вечерта в офиса. Най-добрият съвет, който може да послушате, е да поставите собствените си интереси преди чуждите и да спрете да правите услуги други му. Така ще помогнете на себе си.

Хранете се здравословно

Когато сте стресирани първата ви реакция е да намерите нещо за ядене, което ще ви разведри. Храните, които ви носят щастие обаче не са здравословни и няма да ни измъкнат от депресията.

Добра храна = добър живот. Правило, което всички знаем, но не винаги спазваме.

Психолозите са единодушни, че когато се почувстваме притиснати от стреса е по-добре да не прибягваме към въглехидрати и джънк фуд.

Хапнете нещо леко и вкусно. Пригответе си крем от цедено кисело мляко и свежи плодове или домашна плодова салата с мед.

Изправете си лице в лице с истината

Колкото и грозна да е тя, решете проблемите си. Те са тези, които ви натоварват психически и предизвикват усещането за стрес.

Мразите работата си, бракът не ви удовлетворява, нямате поле за изява, здравето ви е разклатено…каквото и да е, най-добре се изправете срещу проблема и го решете. Това ще ви донесе удовлетворение и ще успокои мислите ви.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net