Контактът с кучета предпазва от астма

04-11-2015

Ранният контакт с кучета предпазва от астма, установи шведско изследване, цитирано от БТА. Изследователите откриха поредните доказателства, че домашните животни са полезни за здравето.

„От предишно изследване е известно, че животът във ферма намалява наполовина риска от астма за детето. Ние искахме да проверим дали това важи и за деца, които растат с куче в дома си” - каза ръководителят на екипа Тове Фол от университета в Упсала.

Шведските учени са работили с повече от милион деца, като са събрали данни за ранно съжителство с кучета и случаите на астма. Резултатите показват, че отрасналите с куче в дома са с 15% по-малко засегнати от това заболяване.

Резултатите определено отхвърлят притесненията, че животните могат да предизвикат астма у малките деца. Вероятно присъствието на кучетата променя колонията микроби в организма на хората, т.нар. гастроинтестинален микробиом. Когато организмът свикне с космите и пърхота на кучетата, реактивността на имунната система към такива често срещани алергени отслабва.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net