14 процента от българчетата до една година са с наднормено тегло

15-10-2015

14% от децата до 1 година са с наднормено тегло. Тези данни бяха изнесени от специалисти по хранене по време на конференция, посветена на здравословното хранене при децата.

За да бъде избегнат проблемът със затлъстяването сред най-малките е най-добре да избягва консумацията на чипсове, снаксове, колбаси и пържени храни, препоръча проф. Стефка Петрова.

„Храненето на детето трябва да бъде регулярно”, каза експертът. Една от най-важните хранителни групи за развитието на детския организъм е тази на рибата.

„Мозъкът продължава да се сформира до 15-16- годишна възраст. Храненето на детето, докато завърши училище, влияе върху неговото интелектуално развитие”, обясни тя.

Консултантът по хранене посочи интересен метод за справяне с една от най- честите алергии, които децата развиват – алергията към ядки. Проф. Петрова обясни, че в случаите, когато родителите имат развита непоносимост към фъстъци, е добре след навършване на 6-месечна възраст да се дават на детето минимални количества каша от ядките. По този начин организмът на детето ще развие толеранс към дадената храна.

Източник: Агенция Фокус

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net