Есенна имуностимулация с бъз

24-08-2015


Есента е най-доброто време да подсилите имунната си система. Още повече, че точно сега зрее черният бъз, на когото лечител Петър Димков е дал титлата „най-ценната българска билка“.

Ученикът на именития Петър Дънов е сред най-запалените изследователи на дребните черни зрънца и установява, че билката е мощен имуностимулатор. „Това е едно чудно растение… Добитъкът, който пасе по склоновете, яде наесен черните зърна на бъза така, както човек яде баклава… А веднъж наблюдавах какво правят лястовиците, преди да отлетят на юг: няколко дни наред лакомо кълват зърната на бъза – само тях! – и се зареждат със сили да прелетят огромното разстояние…”, пише Димков.

Черният бъз има доказани противоракови свойства. Той е богат на антицианови съединения, които неутрализират свободните радикали. Съдържа много ценни минерали и микроелементи, както и огромно количество витамин С. Плодът на бъза е богат на антиоксиданти и вещества с противовъзпалително действие.

Плодовете на бъзака (Sambucus ebulus, това е това е тревистия бъз), които са заслужили комплиментите на Димков, зреят от края на август до края на септември на влажни места – край реки и водоизточници. Наберете добре узрели (черни, не зелени) плодове и измийте.

Според рецептата на лечителя Петър Димков, в буркан от 5 литра. се редят ред зърна (с дебелина на палец), ред захар. Като се завършва със захар. Бурканът се захлупва и се оставя на слънчево място, докато захарта се стопи. Прецежда се през марля като се изтисква. Налива се в бутилки и се затварят с парчета плат, не с капачки или тапи, защото остават активни ферментационните процеси. Сиропът се държи на хладно място.

От лекарството се пие по 1 с.л. сутрин, обед и вечер на гладно, 20 минути преди хранене.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net