Черен шоколад и зелен чай - алхимична формула за добра концентрация

22-05-2015

Черният шоколад и зеленият чай са най-добрата комбинация за енергийно подсилване. Съвсем скоро това благодатно съчетание може да се превърне в следващия нов продукт на най-големия американски производител на шоколад.

За да стигнат до този извод, експерти от Северноаризонския университет в САЩ тестваха мисловните реакции на 122 доброволци на възраст между 18 и 25 години.

Участниците са консумирали шоколад с различно съдържание на какао. Доброволците, консумирали шоколад със 60 процента какао - минималното количество, при което шоколадът се определя като „тъмен”, са били с по-изострено внимание, но наред с това се е увеличило и кръвното им налягане. Учените са открили обаче, че ако към тъмния шоколад се добави амино киселината L-теанин, която се съдържа в зеления чай, стойностите на кръвното налягане спадат, пише „Фокус”, цитирайки публикация на “The Telegraph”.

„Това е забележително”, казва Лари Стивънс, преподавател по психологически науки в университета, който е автор на изследването. „Това дава възможност за създаване на полезен шоколадов продукт с високо съдържание на какао и L-теанин, които са полезни за сърцето, намаляват кръвното налягане и подобряват концентрацията”.

Производителите на шоколадови изделия вече проявяват интерес към комбинацията.

Резултатите на друго проведено наскоро проучване пък показват, че тъмният шоколад, зеленият чай и червеното вино, наред с други хранителни продукти, биха могли помагат за намаляване на теглото.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net