Хранителните добавки и тяхната опасна страна

23-04-2015

Приемането на витамини на таблетки крие много опасности. Хранителните добавки увеличават опасността от рак и сърдечни заболявания.

Противно на схващането, че витамините са полезни за здравето, американски учени установиха, че те имат по-скоро обратния ефект във високи дози. Екипът на д-р Тим Байърс, водещ експерт по ракови болести в света, анализира изследвания превени през последните 30 години и разглежда действието на три популярни добавки - таблетки витамин Е, бета-каротин и фолиева киселина.

Резултатите, цитирани от “Daily express” “Daily mirror”, показват, че дори фолиевата киселина, препоръчвана на бременните срещу спина бифида, която се пие също срещу сърдечносъдови заболявания и полипи на дебелото черво, в големи дози увеличава броя на опасните полипи. Големите дози от нея увеличават риска от рак с 56 процента.

Предозирането с бета-каротин увеличава опасността от рак на белия дроб и сърдечни заболявания с 20 процента.

„Установихме, че допълнителното пиене на витамини носи повече вреда, отколкото полза,” каза д-р Байърс от Раковия център на университета на Колорадо. „Това не означава, че хората трябва да се страхуват да пият витамини и минерали. В правилните дози те могат да са полезни. Добрата храна обаче не може да бъде заместена”.

На фолиева киселина са богати зелените зеленчуци, като броколи. Витамин Е, който засилва имунната система, се съдържа в къдравото зеле, бадемите, слънчогледовите семки. Бета-каротин, който е полезен за сърцето и предпазва от рак, има в морковите.

Много малко хора, пиещи витамини и минерали, осъзнават колко високи са дозите в таблетките. Един гр. витамин С например се равнява на количеството в четири литра портокалов сок.

Източник: БТА

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net