Високоенергийни храни срещу пролетната умора

20-03-2015

Шоколадът и енергийните напитки може да са силен източник на енергия, но не са и най-добрия избор. Безспорно е, че понякога си се нуждаем от „допълнителни сили”, с които да се справим с предизвикателствата на деня. Особено при смяна на сезоните, когато се чувстваме не само вяли и отпаднали.

Помощта обаче може да дойде не от рафинираната захар и мощното количество кофеин. Забравете за газираните напитки и големите порции, има поне десет други продукта, с които да дадем нов енергиен стимул на тялото си. Заложете на яйцата, ядките, сьомгата и др., съветва Лий Холмс, сертифициран експерт по здравословно хранене.

Консумацията на сурови и безсолни ядки зарежда тялото ви с висококачествени и високоенергийни хранителни вещества. Добра алтернатива е и да се накиснат във вода и да се консумират преди прорастване – тогава дори повишават хранителните си стойности.

Киселото мляко е известен „доставчик” на пробиотични бактерии. Също така ни зарежда с допълнителни количества калций. Затова постарайте се да включите качествено кисело мляко (козе е най-добрия вариант) на закуска и колкото може по-често през деня.

Пробиотиците са живи бактерии, които влияят благоприятно на микрофлората на червата и засилват имунната система на организма. Също така ускоряват метаболизма, а оттам и пълноценното усвояване на храната, която ще ни помогне да преборим умората.

Сьомгата ни е полезна заради ценните Омега-3 мастни киселини, които се справят с холестерола. Но и действа чудесно за сърцето - с високото съдържание на протеини, витамин В6, ниацин и рибофлавин.

Само една чаша гъби, ни набавя 50% от необходимата дневна доза желязо. Желязото е необходимо за производството на червени кръвни телца (хемоглобин), които транспортират кислород в кръвта. Желязо-дефицитна анемия се характеризира именно с отпадналост, апатия, умора, липса на концентрация. За да го предотвратите се уверете, че приемате достатъчно продукти богати на желязо.

Точно такъв продукт е и спанакът. ОсвенВ желязо, съдържа имагнезий и калий.
Магнезият играе жизнено важна роля при производството на енергия, а в комбинация с калия позволява ефективно храносмилане в стомаха и участва в процеса на нервно-мускулната възбудимост.

Така че, за да сте силни като Попай, не спирайте да хапвате спанак - добавете малко пресни листа в любимата салата, в яйцата за закуска или в здравословния си шейк.

Тиквените и слънчогледовите семки преливат от полезни вещества, за които вече споменахме. Те са богати на желязо (особено тиквените), магнезий и калций. Хапвайте по шепа семена между храненията или когато почувствате глад и може да разчитате дори да заздравите костната си структура.

Сладките картофи са прекрасен източник на въглехидрати. Освен това на желязо, калий, магнезий, витамин С и витамин D. Всички те помагат за увеличаване на енергийните нива и преодоляване чувство на умора. Сладките картофи са подходящи под всякаква форма и в добавка към всякакви ястия.

Водата има съществено значение във функционирането на организма. Тя е необходима, за усвояването на хранителни вещества и за доставянето на кислород до клетките. Забавянето на която и да е от двете функции води резултати като умора, отпадналост, главоболие и т.н.

Препоръчителната дневна доза за жена на средна възраст е осем чаши вода, а за мъжете десет.

Яйцата дълго време бяха незаслужено охулени. Всъщност те доставят възможно най-чистия протеин. Те са чудесни и за след тренировка, за да се гарантира правилното възстановяване на мускулите и тялото ви да се чувства отпочинало и готово за предстоящия ден.

Основно правило, когато говорим за справяне с умората, е да избираме сезонни плодове и зеленчуци. Всички изброени до тук полезни хранителни вещества са в пъти по-занижени, когато един зеленчук е обиколил земното кълбо преди да стигне до вас. Истинския потенциал на продуктите е, когато те са в сезон и прясно набрани.

Източник: Daily Mail

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net