Седем здравословни трика с морска сол

27-11-2014

Истинската морска сол се получава чрез естествено изпаряване на морската вода, при което като краен продукт остават безценни кристалчета – богати на разнообразни минерални вещества, макро- и микроелементи. Разбира се, солта има различни свойства и състав в зависимост къде точно е добита.

Морската сол се ползва успешно в народната медицина. Тя е доказала, че има силно лечебно действие върху човешкия организъм.

Тя помага за укрепването на имунната система, която по-лесно може да се пребори с различни заболявания като грип и алергии. Освен това морската сол има влияние и върху сърдечно-съдовата система. Учените са доказали, че редовната консумация на сол, разтворена във вода може значително да намали нивото на лошия холестерол в тялото. Солта също така контролира кръвното налягане и нормализира неправилното функциониране на сърцето.

Метаболитните нарушения като диабет могат успешно да се лекуват с морска дол, тъй като тя помага за намаляването на нивото на захар в кръвта.

Повече от 20% от натрия в човешкото тяло се натрупва в костите, които се увреждат при недостиг на минерали в кръвта у телесните течности. С добавянето на морска сол в храната може да се избегне, или да се облекчи остеопорозата.

Морската сол е полезна и за дихателната система, а минералите и структурните частици на водораслите, които се съдържат в морската вода, помагат за възстановяването на лигавицата. Солта е добър източник на калий, който улеснява функционирането на мускулните влакна.

А ето и няколко изпитани рецепти от народната медицина с морска сол:

1. При мигрена – Сварете шепа орехови листа и 1/2 чаена чаша морска сол във 2 литра вода. Варете докато течността остане наполовина.

Накиснете краката си в получената отвара (ако се наложи добавете топла вода, така че краката ви да са във вода до глезените). Останете така за половин час, а след това обуйте краката в хавлиени чорапи за през нощта. Повторете лечението всяка вечер в продължение на минимум десет дни.

2. При простуда - В леген се налива гореща вода и в нея се разтваря една шепа морска сол. Накисват се краката. Лечението се прилага вечер преди лягане в продължение на няколко дни. След това се подсушават, обуват се чорапи и се преспива с тях.

3. При главоболие – Счукайте 2-3 глави лук заедно със супена лъжица морска сол. Сместа поставете в марля или чиста памучна кърпа и наложете на тила.ВВ 

4. При шипове изпробвайте някой от предложените варианти, включващи морска сол:

Мехлем със свинска мас - 6 супени лъжици морска сол се счукват и се смесват с 2 супени лъжици свинска мас, 4 супени лъжици пчелен мед и 4 равни супени лъжици домашен сапун. С получения мехлем се намазва болното място и се превързва. Хубаво е да се престои поне 2 дни с превръзката. След това се прави 2-3 дневна почивка и лечението се повтаря.

Компрес от чесън - Счукват се 2 глави чесън и се смесват с 2 супени лъжици сол и 2 чаени чаши домашна свинска мас. Получената смес се изсипва в марля. В продължение на една седмица всяка вечер болното място се намазва с мазнина, марлята се налага върху него и се престоява 4 часа. Ако се почувства парене, се сваля по-рано.

Компрес за шипове в кръста - 1 супена лъжица сол се разбърква с 1 жълтък, докато се получи каша. Кръстът се на­мазва с растително масло, а след това кашата се нанася върху болните места. Прави се превръзка с вълнен шал и така се преспива. Лечението продължава 15 дни без прекъсване.

5. При синузит – Разтворете една чаена лъжица морска сол в 100 мл. топла вода. Капете по няколко капки във всяко от ноздрите по няколко пъти на ден. Солената вода се изхвърля през устата.

6. При гнойни сливици – Една шепа морска сол се вари в един литър вода, докато се разтвори напълно и се прецежда през марля. С този разтвор се прави гаргара сутрин и вечер в продължение на 30 дни.

7. При ужилване от оса - Натрийте ужиленото място със солена вода. Оттокът спада скоро след процедурата.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net