Диетите без мазнини са много рискови за здравето

14-01-2024


Диетите с малко мазнини могат да увеличат риска от ранна смърт.

Мащабно изследване на канадски учени показа, че най-голяма смъртност - с 23 процента по-висока, има сред хората, които ядат най-малко мазнини. Учените от университета „Макмастър“ са обхванали в изследването си 135 000 души на възраст от 35 до 70 години от 18 държави от цял свят.

Мазнините могат да имат защитен ефект за здравето, изтъкват учените, цитирани от БТА. Вместо тях, желаещите да се хранят здравословно трябва да ограничават въглехидратите - картофи, хляб, макарони, ориз.

Резултатите от изследването оспорват даваните от десетилетия препоръки за здравословно хранене, които се състоят в това хората да ограничават предимно мазнините.

Представяйки резултатите на конгреса на Европейското дружество по кардиология в Барселона, д-р Махшид Деган от университета 'Макмастър' каза:

'Тялото се нуждае от мазнини. Те пренасят витамини, осигуряват есенциални киселини, имат своята роля. Когато мазнините бъдат намалени много, това се отразява на важни минерали'.

Хората обаче не трябва да ядат произволно мазнини. Не повече от 11 % от тях трябва да са наситени - от сирене, масло, сметана.

Ако спазват препоръката 35 процента от енергията им да е от мазнини, те ще се хранят здравословно. Въпросът е, че мнозина стигат до крайност, като ограничават прекалено мазнините. Друг важен резултат от изследването е, че прекаляването с въглехидратните увеличава риска от смърт до 28 % в сравнение с тези, които не злоупотребяват с тях. Въглехидратите обаче не трябва да бъдат изключвани от храната. Канадските учени препоръчват 50-55 процента от енергията да се набавя от тях, а 35 процента общо от мазнини.

viberTvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net