Цветна диета

27-09-2012

История на диетата:
През 1988 година Националният онкологичен институт на САЩ предоставя безвъзмездна помощ на Министерство на здравеопазването на Калифорния, за да стартира пилотния проект Пет храни на ден за по-добро здраве. Целта на проекта е насърчаване консумирането на разнообразни плодове и зеленчуци. С течение на времето и други институции се включват в популяризирането на диета.

Целта на диетата чрез балансиран хранителен режим, постигане на добро здраве и контрол на теглото. Плодовете и зеленчуците се разделят в пет групи според цвета си, човек трябва да приема всеки ден поне по една порция от всяка цветова група:

синя боровинки, къпини, лилаво грозде, стафиди, сливи  и патладжан. В тях се съдържат полезни вещества като флавоноиди, фитохимикали, витамин С, фолиева киселина и полифеноли

бяла: чесън, лук, карфиол, картофи, банани и круши.

червена: домати, диня, червен грейпфрут, малините, червените ябълки и червен боб. Те съдържат антиоксиданти и антоцианини.

зелена: спанак, листни зеленчуци, краставица, зелена ябълка, киви и пъпеш. Те са богати на фитохимикали, витамини, минерали и фибри.

жълта: моркови, сладките картофи, тиква, праскови, портокали, папая и ананас. Те съдържат бета-каротин, витамин С, витамин Е, фолиева киселина и биофлавоноиди.

















viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net