Начинът на приготвяне на ориза определя калорийността му

06-11-2015

Оризът е основен елемент на кухните на много нации и е може би най-разпространената храна в света. Около 90% от всичкия ориз се консумира в Азия, като белите зрънца присъстват на масата на азиатците на почти всяко хранене.

В Карибския басейн оризът се смесва с боб и дори в САЩ оризът е обичано ястие. Той е предпочитан от много жени, тъй като може да се комбинира с много зеленчуци и меса и е сравнително евтина храна. Но подобно на други богати на нишесте храни, той не е толкова полезен. По специално консумацията на бял ориз се свързва с по-висок риск от диабет.

Всяка чаша ориз носи 200 калории, повечето от които идват под формата на нишесте, което се превръща в захар, а често и в мазнини в тялото. Но как да го направим по-здравословен?

Студент в Колежа на химическите науки в Шри Ланка и неговият наставник са измислили нов начин на приготвяне на ориза, с който намаляват приема на калории с около 50% и дори добавят някои ползи за здравето. Гениалният метод, който в основата си е просто манипулация на химията, включва само няколко лесни стъпки в практиката.

Когато водата заври, преди да добавите суровия ориз, прибавете няколко капки кокосово масло, посъветва Джеймс Судхеир. След като се свари, оставете го в хладилник за 12 часа.

Причината е, че има два вида нишестета. Едните се обработват бързо и лесно се превръщат в глюкоза и след това в гликоген. Другите нишестета се наричат резистентни нишестета и отнемат много време на организма да бъдат обработени. Те не се превръщат в глюкоза или гликоген. Картофи, например, са от вредните видове нишесте. Учените обясниха, че процесът на нагряване и охлаждане на някои зеленчуци, като грах и сладки картофи, също може да променя размера на резистентните нишестета. „Ако можете да намалите смилаемата скорбяла, можете да намалите калориите“, обясниха учените, според които ефектът може да бъде огромен.

Източник: БГНЕС

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net