Палео диета

06-06-2014

Да се храниш както са го правили предшествениците ни от каменната ера и да отслабваш - това обещава режимът, наречен „палео диета”.

Позната е и под името диетата на пещерния човек и диетата от каменната ера.

Палео диетата е хранителен режим, който се базира на консумацията на растения и месо - точно така както пещерните хора са се хранили преди около 10 000 години. Според теорията на д-р Лорън Кордейн, преподавател във факултета за здраве и физически упражнения в Калифорнийския университет, високо протеиновият и ниско въглехидратен режим способства свалянето на килограми, защото човекът е генетично програмиран да се храни както праисторическите си предшествениците.

Това, в пълния му вид, е много трудно постижимо, имайки предвид, че животните са селектирани породи, растенията, до които имаме достъп, са култивирани и т.н. Но експертите по хранене, поддръжници на набралия популярност режим, са измислили решение за пълноценно хранене.

Какво можем да ядем:

Идеята е да консумират естествени продукти, такива, каквито е можело да си набавят прародителите ни. Ядат се основно пресни (непреработени) меса и риба, плодове и зеленчуци, както и здравословни мазнини.

Позволени са:

Месо
Риба и морски продукти
Яйца
Ядки
Корени
Растителни масла – маслиново, кокосово
Зеленчуци
Плодове

Забранени са:

По време на тази диета са забранени всички продукти, получени след преработка на основните суровини. И тъй като нашите предци са били ловци-събирачи, а не на земеделските производители, трябва да се сбогуваме с пшеницата, млечните продукти, както и другите зърнени и бобови храни, както и фъстъците. Трябва да се избягват още:

Рафинирана захар
Рафинирани масла – рапично и слънчогледово
Млечни продукти
Картофи
Сол
Първи етапВВ 

За начинаещите са позволени т.нар „отворени менюта”. В три от седмичните храненията творени са разрешени храните, които ви се ядат. По този начин се намалява психологическото затормозяване от забраните. Но не означава, че може да се изяде 1 кг сладолед, 100 г са напълно достатъчни. Този етап продължава две седмици.

Така през две седмици се намалява броя на отворените менюта, докато се стигне до нула. От тук насетне трябва да се има предвид, че хранителния режим изключва всяка пакетирана и консервирана храна, сол и съвременни методи за запазване на продуктите. Сладкото също е недопустимо, като изключим плодовете.

Готвенето на продуктите може да става на грил, фурна, варене и т.н, но без сол и овкусители, които не могат да бъдат намерени в естествена среда.

Експертите предупреждават, че това е труден за спазване режим, защото липсват всякакви въглехидрати и обичайни за съвременния човек вкусове.

Ограничаването на всички зърнени храни, млечни продукти, преработени и консервирани храни и захар най-вероятно наистина ще има положителен ефект върху теглото и фигурата. Но поради липсата на разнообразие и многото забрани, следването на всички препоръки на палео диетата може да се окаже непосилна задача в дългосрочен план.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net